Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice2. februar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Zgornja meja večletnega finančnega okvira

Dosežen je bil dogovor Evropskega sveta o doslej prvi reviziji zgornjih mej večletnega finančnega okvira. Dogovor potrjuje vse prednostne naloge iz predloga Komisije in zagotavlja 80 % zahtevanega financiranja.

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the special Brussels European Council

S pomočjo te okrepitve bo lahko EU nadaljevala uresničevanje skupnih prednostnih nalog, kar bo koristilo ljudem v Uniji in zunaj nje.

Med ključnimi elementi, obravnavanimi v reviziji, so kritična podpora Ukrajini; nadaljnji ukrepi na področju migracij in zunanjih izzivov; krepitev suverenosti in konkurenčnosti; odločnejši odziv na nepredvidene izzive; tristopenjski mehanizem, ki se bo uporabljal v izrednih razmerah, in nov instrument v okviru instrumenta NextGenerationEU.

»Evropski svet je ponovno potrdil neomajno zavezanost Evrope Ukrajini in se dogovoril o doslej prvi reviziji večletnega proračuna, s čimer potrjuje prednostne naloge, ki jih je Komisija predstavila junija. Zelo sem zadovoljna, da smo prejeli 80 % sredstev, za katera smo prosili. Ponovno smo potrdili svojo zavezanost boju proti nezakonitim migracijam ter svojo zavezanost podpori partnericam na Zahodnem Balkanu in v južnem sosedstvu. Povečali bomo tudi naše zmogljivosti za obvladovanje naravnih nesreč in humanitarnih kriz. Poleg tega bomo podprli prepotrebni razvoj kritičnih tehnologij v Evropi, tudi na področju obrambe, in povečali našo konkurenčnost. S tem dogovorom je Evropa enotna in dobro pripravljena na prihodnje izzive. Z drugimi besedami: Evropa je danes postala močnejša,« je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Revizija se bo financirala s kombinacijo novih sredstev in prerazporeditev v okviru proračuna EU. To bo EU omogočilo nadaljnje ukrepanje v zvezi z najnujnejšimi prednostnimi nalogami, hkrati pa kar najbolj zmanjšalo učinek na nacionalne proračune.

Več

Več informacij

Datum objave
2. februar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji