Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice13. februar 2023Predstavništvo v Sloveniji

Zimska gospodarska napoved 2023

Evropska komisija je danes objavila zimsko gospodarsko napoved 2023

Press conference by Paolo Gentiloni, European Commissioner, on the Winter 2023 Economic Forecast

Skoraj leto dni po začetku ruske vojaške agresije proti Ukrajini je gospodarstvo EU v leto 2023 vstopilo v boljšem položaju, kot se je napovedovalo jeseni. Vmesna zimska napoved izboljšuje obete za rast za leto 2023 na 0,8 % v EU in 0,9 % v območju evra. Stopnja rasti za leto 2024 ostaja nespremenjena, in sicer 1,6 % v EU in 1,5 % v območju evra


Zaradi stalne diverzifikacije virov oskrbe in velikega zmanjšanja porabe so ostale ravni plina v skladiščih nad sezonskim povprečjem v prejšnjih letih, veleprodajne cene plina pa so padle precej pod ravni izpred vojne. Poleg tega trg dela EU še naprej uspešno deluje, saj je stopnja brezposelnosti do konca leta 2022 ostala na najnižji ravni doslej, in sicer 6,1 %. Zaupanje se krepi in januarske raziskave kažejo, da naj bi se tudi gospodarska aktivnost v prvem četrtletju 2023 izognila krčenju.


Vendar so ovireše vedno prisotne. Potrošniki in podjetja se še naprej soočajo z visokimi stroški energije, osnovna inflacija (skupna inflacija brez energije in nepredelane hrane) pa je januarja še vedno naraščala. Napoved inflacije je bila v primerjavi z jesensko napovedjo popravljena nekoliko navzdol, predvsem zaradi razvoja na energetskem trgu. Skupna inflacija naj bi se po napovedih v EU zmanjšala z 9,2 % v letu 2022 na 6,4 % v letu 2023 in na 2,8 % v letu 2024. V območju evra naj bi se zmanjšala z 8,4 % v letu 2022 na 5,6 % v letu 2023 in na 2,5 % v letu 2024. Zaostrovanje denarne politike se bo zaradi inflacijskih pritiskov nadaljevalo, kar bo negativno vplivalo na poslovno dejavnost in zaviralo naložbe. 

Čeprav je negotovost, ki obkroža napoved, še vedno velika, so tveganja zarast na splošno uravnoteženaDomače povpraševanje bi se lahko izkazalo za večje, kot je bilo napovedano, če bi se nedavno znižanje veleprodajnih cen plina v večji meri preneslo na cene življenjskih potrebščin in bi se potrošnja izkazala za odpornejšo. Vseeno pa v času nenehnih geopolitičnih napetosti ni mogoče izključiti morebitnega preobrata tega zmanjšanja. Zunanje povpraševanje bi se lahko izkazalo za trdnejše tudi po ponovnem odprtju Kitajske, kar pa bi lahko tudi spodbudilo svetovno inflacijo.

Evropska komisija vsako leto spomladi in jeseni objavi izčrpni gospodarski napovedi, medtem ko pozimi in poleti objavi vmesni napovedi.

Več:

Zimska gospodarska napoved za Slovenijo

 

Več informacij

Datum objave
13. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji