Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice20. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Zimska pomoč Ukrajini

Evropska komisija bo Ukrajini zagotovila nova zasilna zatočišča in objekte, prilagojene za zimske razmere, saj ruska vojna še naprej uničuje ukrajinsko civilno infrastrukturo.

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner, to Ukraine

Komisija bo ob tem zagotovila dodatnih 175 milijonov evrov humanitarne pomoči za podporo tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč v Ukrajini in Moldaviji.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je bil včeraj na obisku v Ukrajini, da bi pomagal usklajevati eno najobsežnejših operacij EU za odzivanje na izredne razmere. Med obiskom se je srečal s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim ter drugimi predstavniki ukrajinske vlade.

»Medtem ko Rusija še stopnjuje svoje brutalne napade na Ukrajino, zlasti na civilno infrastrukturo in stanovanjske stavbe, tukaj v Kijevu ponovno poudarjam, da je EU še vedno zavezana podpori Ukrajini. Prihajajoča zima bo verjetno prinesla velike izzive Ukrajini in na to moramo biti pripravljeni. Prek naše rezerve rescEU bodo zmogljivosti za začasno zatočišče nemudoma usmerjene v tri različne regije v Ukrajini: Rivne, Buča in Harkov,« je med svojim obiskom poudaril Lenarčič.

Od omenjene dodatne humanitarne pomoči najbolj ranljivim bo 150 milijonov evrov dodeljenih za operacije v Ukrajini, 25 milijonov evrov pa za operacije v Moldaviji. Ključna prednostna naloga je zagotoviti zimska zavetišča glede na pričakovane temperature pod lediščem. Druge prednostne naloge vključujejo izobraževanje v izrednih razmerah, dostop do hrane in vode ter pomoč na področju zdravja in zaščite. S tem dodatnim financiranjem se bo znesek skupne humanitarne pomoči EU v odziv na rusko vojno v Ukrajini povzpel na več kot 500 milijonov evrov.

Evropska komisija in Ukrajina sta prav tako začeli sodelovati pri pripravi Ukrajine na pridružitev mehanizmu EU na področju civilne zaščite. Mehanizem se je v celoti mobiliziral za podporo Ukrajini  in tej državi dostavil več kot 70.000 ton življenjsko pomembnih dobrin iz 31 različnih evropskih držav.

Več:

Več informacij

Datum objave
20. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji