Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. marec 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Zmanjšanje arzena v živilih

Komisija je danes sprejela nova pravila  za zmanjšanje prisotnosti arzena v živilih.

Worker placing raw codfish in sea salt

Sprejetje nižjih mejnih vrednosti je še en pomemben korak pri uresničevanju ciljev evropskega načrta za boj proti raku, da se omeji ali odpravi tveganje za rakotvornost, povezano s kemikalijami v živilih.

»Danes sprejemamo dodatne ukrepe za nadaljnje zmanjšanje tveganja izpostavljenosti rakotvornemu onesnaževalu iz naše prehranske verige. Naši državljani želijo zagotovilo, da je hrana, ki jo uživajo, varna, ta nova pravila pa so še en dokaz, da so standardi varnosti hrane v EU še vedno najvišji na svetu,« je pojasnila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Današnji ukrep bo znižal dovoljeno koncentracijo anorganskega arzena v belem rižu, hkrati pa določil nove mejne vrednosti za arzen v številnih vsakodnevnih živilih na osnovi riža, začetnih formulah za dojenčke, otroški hrani, sadnih sokovih in soli. Arzen je prisoten v nizkih koncentracijah v kamninah, tleh in naravni podzemni vodi, pri čemer sta hrana in pitna voda glavna načina izpostavljenosti ljudi. Industrijske emisije, kot sta rudarstvo in sežiganje fosilnih goriv, lahko prispevajo k višjim ravnem arzena v okolju, pa tudi k uporabi gnojil, sredstev za zaščito lesa, insekticidov ali herbicidov, ki vsebujejo onesnaževalo.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
3. marec 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji