Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice12. september 2023Predstavništvo v Sloveniji

Zmanjšanje stroškov izpolnjevanja davčnih obveznosti za podjetja

Evropska komisija je danes sprejela ključni sveženj pobud za zmanjšanje stroškov izpolnjevanja davčnih obveznosti za velika čezmejna podjetja v Evropski uniji.

Evropska komisija je danes predlagala vrsto ukrepov, s katerimi želi posodobiti in izboljšati delovanje sistema EU za davek na dodano vrednost (DDV) za podjetja in povečati odpornost na goljufije s polnim sprejemanjem in spodbujanjem digitalizacije

Izpolnjevanje davčnih obveznosti podjetja stane veliko denarja, ker morajo poznati 27 različnih davčnih sistemov, od katerih ima vsak svoja pravila. To evropska podjetja ne le odvrača od čezmejnih naložb v EU, ampak jih v primerjavi s podjetji drugod po svetu ovira tudi pri konkurenčnosti.

Današnji predlog z naslovom »Poslovanje v Evropi: okvir za obdavčitev dohodkov« (BEFIT) bo olajšal delovanje podjetij in davčnih organov z uvedbo novega enotnega sklopa pravil za določitev davčne osnove skupin družb. To bo zmanjšalo stroške izpolnjevanja obveznosti za velika podjetja, ki poslujejo v več kot eni državi članici, nacionalni davčni organi pa bodo lažje določili, katere davke je upravičeno treba plačati. Nova enostavnejša pravila bi lahko podjetjem, ki poslujejo v EU, na leto prihranila do 80 milijonov evrov pri stroških izpolnjevanja davčnih obveznosti.

Današnji sveženj vključuje tudi predlog za uskladitev pravil o transfernih cenah v EU in zagotovitev skupnega pristopa k težavam pri določanju transfernih cen. S predlogom se bo izboljšala davčna varnost ter zmanjšalo tveganje sodnih postopkov in dvojne obdavčitve. V kombinaciji z določbami o preprečevanju zlorab bo zmanjšal tudi možnosti podjetij, da določanje transfernih cen uporabljajo za agresivno davčno načrtovanje.

Ko bo Svet sprejel predloga, bosta predvidoma začela veljati 1. julija 2028 (za BEFIT) in 1. januarja 2026 (za predlog o transfernih cenah).

Več:

Več informacij

Datum objave
12. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji