Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice8. september 2021Predviden čas branja: 1 min

Zmogljivost in svoboda ukrepanja EU

Komisija je danes sprejela drugo letno poročilo o strateškem predvidevanju z naslovom »Zmogljivost in svoboda ukrepanja EU».

Komisija je danes sprejela drugo letno poročilo o strateškem predvidevanju z naslovom »Zmogljivost in svoboda ukrepanja EU».

V tem sporočilu je predstavljen v prihodnost usmerjen in večdisciplinaren pogled na odprto strateško avtonomijo EU v svetovnem redu, ki je čedalje bolj večpolaren in pod vse večjimi pritiski. Komisija je opredelila štiri glavne svetovne trende, ki vplivajo na zmogljivost in svobodo ukrepanja EU. To so: podnebne spremembe in drugi okoljski izzivi; digitalna hiperpovezljivost in tehnološka preobrazba; pritiski na demokracijo in vrednote ter spremembe v svetovnem redu in demografiji.

Določila je tudi deset ključnih področij ukrepanja, na katerih lahko EU izkoristi priložnosti za utrditev svojega vodilnega položaja v svetu in odprto strateško avtonomijo. Strateško predvidevanje se tako še naprej upošteva pri oblikovanju delovnih programov Komisije in določanju njenih prednostnih nalog.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: «Globalni izzivi, kot so podnebne spremembe in digitalna preobrazba, skoraj vsak dan neposredno vplivajo na osebno življenje evropskih državljanov in državljank. Vsi opažamo dvome v našo demokracijo in evropske vrednote, tako od zunaj kot znotraj Evrope, in se zavedamo, da mora Evropa prilagajati svojo zunanjo politiko zaradi spreminjajočega se svetovnega reda. Zgodnje in boljše informacije o teh trendih nam bodo pomagale pri pravočasni obravnavi tako pomembnih vprašanj in začrtanju pozitivne smeri za našo Unijo.»

Več:

Več informacij

Datum objave
8. september 2021