Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. september 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Znak EU za okolje za vpojne higienske proizvode

Komisija je z danes sprejetimi posodobljenimi merili za podelitev znaka EU za okolje za vpojne higienske proizvode okrepila obstoječe standarde za tampone, higienske vložke in plenice ter predlagala popolnoma nova merila za menstrualne skodelice.

Demography in the EU, ages 30-60 - Italy

Komisija je z danes sprejetimi posodobljenimi merili za podelitev znaka EU za okolje za vpojne higienske proizvode okrepila obstoječe standarde za tampone, higienske vložke in plenice ter predlagala popolnoma nova merila za menstrualne skodelice za ponovno uporabo.

Cilj novih meril je zagotoviti, da so ti proizvodi, kadar so opremljeni s prostovoljnim znakom EU za okolje – uradnim znakom EU za okoljsko odličnost –, visokokakovostni in imajo manjši vpliv na okolje.

Posodobljena merila upoštevajo vplive na zrak, vodo, tla in biotsko raznovrstnost ter škodo ali tveganja, povezana z uporabo kemikalij, v celotnem življenjskem ciklu proizvodov. Tako so med drugim določene stroge omejitve za emisije onesnaževal zraka in vode iz proizvodnje proizvodov; zahteve glede vlaken spodbujajo pridobivanje iz gozdov, s katerimi se trajnostno gospodari; prepovedane so številne nevarne snovi, prav tako morajo biti zadevni proizvodi brez dišav in losjonov, ki lahko povzročijo alergije. 

Nove zahteve poleg okoljskih vidikov vključujejo tudi merila »primernosti za uporabo«, ki zagotavljajo visokokakovostnost proizvodov in obvezno preverjanje družbene odgovornosti podjetja proizvodnega obrata v zvezi z vidiki dela. 

Z znakom EU za okolje lahko tako industrija ponudi zanesljive in resnično okoljsko odgovorne proizvode, ki potrošnikom omogočajo sprejemanje ozaveščenih odločitev in dejavno vlogo pri zelenem prehodu. 

Več:

Več informacij

Datum objave
14. september 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji