Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Znanih je 27 zmagovalcev in zmagovalk letošnjega tekmovanja Juvenes Translatores

Dijakinja Elizabeta Tomac s Škofijske klasične gimnazije, Ljubljana,  je letošnja slovenska zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores. Prevajala je iz francoščine v slovenščino.

Elizabeta Tomac

Prevajalskega tekmovanja, ki je potekalo 24. novembra 2022 v vseh 27 državah članicah EU, se je udeležilo 2883 dijakov in dijakinj iz 681 srednjih šol. Med 552 možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov EU so izbrali 141 kombinacij, najpogosteje pa so prevajali v svoj materni jezik. Tekmovanja se je tako kot prejšnja leta udeležilo tudi osem slovenskih šol, ki so na tekmovanje prijavile 36 dijakov.

Namen vseevropskega tekmovanja Juvenes Translatores, ki ga Evropska komisija organizira že vse od leta 2007, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. Prevajanje je sestavni del EU že od same ustanovitve Skupnosti in je bilo predmet njene prve uredbe, ki je bila sprejeta leta 1958. Od takrat se je število jezikov EU z njeno širitvijo povečalo s 4 na 24.

Prevajalci in prevajalke Evropske komisije so izbrali 27 zmagovalcev, in sicer po enega za vsako državo EU, kot tudi 287 dijakov, ki so za svoje odlične prevode prejeli posebno pohvalo.

Podelitev nagrad 27 zmagovalcem oziroma zmagovalkam bo potekala 31. marca letos v Bruslju.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji