Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Znak pred Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji
European Union, 2020. Photo: Jure Makovec
Naša vloga

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji se povezuje, komunicira in sodeluje z vlado, mediji, različnimi deležniki in državljani.

Vloga Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

Naloga Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji je, da:

  • podpira predsednico in celotno Komisijo pri njunem sodelovanju s Slovenijo;
  • spodbuja stalen politični dialog z nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi organi, parlamentom, socialnimi partnerji, drugimi deležniki, akademskimi krogi in civilno družbo. Predstavništvo pripravlja in podpira obiske članov kolegija in visokih uradnikov Komisije ter po potrebi Evropske službe za zunanje delovanje;
  • deluje kot glas Komisije v Sloveniji, komunicira o EU z mediji in družbenimi mediji, vzdržuje neposredne stike z nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi mediji ter skrbi za njihovo dobro obveščenost o aktualnih pobudah, odločitvah, stališčih in mnenjih Evropske komisije;
  • sodeluje z državljani, akademskimi krogi, civilno družbo, socialnimi partnerji in drugimi deležniki ter skrbi za komuniciranje, dialog in druge dejavnosti ozaveščanja o prednostnih nalogah in politikah EU, tudi v okviru konference o prihodnosti Evrope, in
  • predsednici in celotni Komisiji zagotavlja znanje, analizo in svetovanje v zvezi s političnim, gospodarskim in družbenim razvojem v Sloveniji, kar služi kot podlaga za oblikovanje politik EU in politično komunikacijo.

Delo predstavništev po vsej EU dopolnjujejo centri Europe Direct, ki zagotavljajo informacije ter komunicirajo z državljani na regionalni in lokalni ravni.

Komisija ima predstavništva v glavnih mestih vseh 27 držav članic EU ter regionalne urade v Barceloni, Bonnu, Marseillu, Milanu, Münchnu in Vroclavu. Tesno sodelujejo s pisarnami Evropskega parlamenta za stike (EPLO) v državah članicah.

O spletišču Predstavništva

Evropska komisija na tem posebnem spletišču ponuja široko paleto vsebin v slovenščini. Na voljo so vam:

  • podrobnosti o javnih dogodkih v Sloveniji;
  • novice in informacije o ključnih politikah in programih EU ter o tem, kako se te politike izvajajo v Sloveniji;
  • dostop do tiskovnih služb, družbenih omrežij in informativnih materialov;
  • informacije o tem, kako vzpostaviti stik z EU ter sodelovati z njo tako na lokalni ravni kot na ravni EU,
  • in povezave do drugih koristnih informacij na ravni EU, kot so podpora podjetjem, financiranje in možnosti javnih razpisov ter delo in življenje v EU.