Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. februar 2021Predviden čas branja: 1 min

Akcijski načrt SAMIRA: radiološka in nuklearna tehnologija v podporo evropskemu načrtu za boj proti raku

Komisija je danes predstavila akcijski načrt SAMIRA – strateško agendo za uporabo ionizirajočega sevanja v medicini. Namen načrta je izboljšati usklajevanje na ravni EU, zagotoviti, da se radiološke in nuklearne tehnologije še naprej uporabljajo v korist zdravju državljank in državljanov EU, ter prispevati k boju proti raku in drugim boleznim. Akcijski načrt je prvi izmed ukrepov iz evropskega načrta za boj proti raku, ki ga je Komisija sprejela 3. februarja.

Akcijski načrt SAMIRA državljankam in državljanom EU zagotavlja dostop do visokokakovostnih radioloških in nuklearnih tehnologij v medicini ob spoštovanju najvišjih varnostnih standardov. V načrtu so opredeljeni ukrepi na treh ključnih področjih, in sicer zanesljivost dobave medicinskih radioizotopov, izboljšanje kakovosti in varnosti sevanja v medicini ter podpiranje inovacij in tehnološkega razvoja uporabe ionizirajočega sevanja v medicini. Komisija bo med drugim:

  • uvedla pobudo za evropsko „radioizotopsko dolino“ (European Radioisotope Valley Initiative, ERVI), katere namen je ohraniti vodilno vlogo Evrope v svetu pri dobavi medicinskih radioizotopov ter prispevati k hitrejšemu razvoju in uvajanju novih radioizotopov in proizvodnih metod;
  • predstavila evropsko pobudo za kakovost in varnost uporabe ionizirajočega sevanja v medicini, da bi zagotovila, da se ionizirajoče sevanje za diagnostične in terapevtske namene v državah članicah uporablja v skladu z najvišjimi standardi;
  • ustvarila sinergije med programom Euratoma za raziskave in usposabljanje ter sklopom za zdravje raziskovalnega programa EU Obzorje Evropa, in sicer s pripravo in izvedbo raziskovalnega načrta za uporabo nuklearne in radiacijske tehnologije v medicini.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
5. februar 2021