Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice11. avgust 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Dejavnosti Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji za presežne delavce

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner, to Democratic Republic of the Congo, in the framework of the EU initiative Humanitarian Air Bridge

V tem obdobju je EU iz ESPG namenila 51,8 milijona evrov za pomoč več kot 13.000 presežnim delavcem in samozaposlenim osebam v devetih državah članicah pri preusposabljanju in iskanju zaposlitve. Največ pomoči potrebnih delavcev je bilo v letalskem in avtomobilskem sektorju, sledil je sektor skladiščenja in spremljajočih prometnih dejavnosti. Večina delavcev, ki so prejeli podporo, je izgubila zaposlitev zaradi gospodarskih posledic pandemije COVID-19.

Ukrepi za prekvalifikacijo so med drugim zajemali področje digitalnih znanj in spretnosti, priprave na nove zaposlitvene možnosti z mentorstvom, poklicnim usmerjanjem in pomočjo pri iskanju zaposlitve ali za ustanovitev lastnega podjetja. 

ESPG s financiranjem ciljno usmerjenega usposabljanja in drugih podpornih ukrepov za ponovno vključevanje odpuščenih delavcev prispeva k prizadevanjem EU za podporo razvoju znanj in spretnosti, zlasti v okviru evropskega leta spretnosti. Od leta 2007 je zagotovil 688 milijonov evrov v 177 primerih množičnega odpuščanja, in tako pomagal skoraj 168.000 presežnim delavcem v 20 državah članicah. Od leta 2014 ohranja povprečno 60-odstotno stopnjo ponovne zaposlitve v vseh primerih uporabe sredstev.

Več:

Več informacij

Datum objave
11. avgust 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji