Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice16. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Hrvaška je uspešno zaključila prehod na evro

14. januarja se je končalo dvotedensko prehodno obdobje plačevanja v evrih in kunah in plačila v kunah niso več možna. 

Croatia - Euro
EU

Raziskava, ki jo je Komisija izvedla 13. in 14. januarja, je pokazala, da so bila skoraj vsa gotovinska plačila v trgovinah(89 %)izvedena v evrih, pri skoraj vseh transakcijah (99 %) pa so potrošniki prejeli vračilo v evrih. 67 % vprašanih hrvaških državljank in državljanov je navedlo, da nosijo samo še evrske bankovce, 68 % pa jih ima pri sebi le evrske kovance. 

Hrvaški maloprodajni sektor je dobro izvedel prehod na novo valuto, prav tako pa na Hrvaškem niso poročali o težavah na blagajnah ali glede čakalnih vrst. Tudi menjave v bankomatih so potekale gladko. 

Za zaščito potrošnikov in odpravo njihovih pomislekov glede zvišanja cen v prehodnem obdobju hrvaški organi izvajajo ukrepe v skladu z zakonodajo. Dvojno označevanje v kunah in evrih je obvezno od septembra 2022, veljalo pa bo do konca leta 2023. Poslovni etični kodeks je bil uveden za zagotavljanje stabilnosti cen blaga in storitev in v pomoč podjetjem, da lahko pravilno preračunajo in prikažejo cene brez neupravičenih povišanj. 

Kune bo mogoče menjati na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) in v poslovalnicah hrvaške pošte do 30. junija 2023, v komercialnih bankah pa do 31. decembra 2023. Bankovce bo možno menjati pri hrvaški centralni banki brez časovne omejitve, kovance pa do 31. decembra 2025. 

Več informacij

Datum objave
16. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji