Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Januarski sveženj kršitev: ključne odločitve

Evropska komisija v rednem svežnju odločitev o kršitvah začenja oziroma nadaljuje postopke zoper države članice, ki niso izpolnile svojih obveznosti iz prava EU.

Justice

Namen teh odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljank in državljanov ter podjetij. Danes objavljeni sveženj zajema 76 uradnih opominov, 42 obrazloženih mnenj ter 12 zadev, predloženih Sodišču EU. Komisija prav tako zaključuje 221 zadev, pri katerih so bila vprašanja z zadevnimi državami članicami že rešena.

Ključne odločitve Komisije so po področjih politik na voljo tukaj. Med drugim se je danes odločila, da pošlje uradne opomine 22 državam članicam – Belgiji, Bolgariji, Češki, Danski, Estoniji, Irski, Grčiji, Španiji, Italiji, Cipru, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nizozemski, Avstriji, Poljski, Portugalski, Romuniji, Sloveniji, Finski in Švedski, ker niso izpolnile določenih obveznosti iz uredbe o razširjanju terorističnih spletnih vsebin, kot so zahteve po imenovanju organa ali organov, odgovornih za izdajo odredb o odstranitvi, in uradnem obveščanju Komisije o teh organih, imenovanju javne kontaktne točke ter določitvi pravil in ukrepov v zvezi s kaznimi v primeru neizpolnjevanja pravnih obveznosti.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji