Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. marec 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisar Lenarčič v Romuniji o nujni pomoči pregnanim Ukrajincem

EU še naprej usklajuje dobavo nujne pomoči Ukrajini in sosednjim državam.

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner, to Romania

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je trenutno v Romuniji, kjer se srečuje z oblastmi in usklajuje pomoč EU ljudem, ki prihajajo iz Ukrajine. Komisar je obiskal ukrajinsko mejo, da bi ocenil razmere na terenu, ter novo logistično vozlišče EU za civilno zaščito v Suceavi, kamor so včeraj iz Italije prispeli štirje tovornjaki z zdravili za Ukrajino.

Vse države članice EU ter Norveška in Turčija so zdaj Ukrajini ponudile pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Pomoč vključuje več kot 80 milijonov predmetov, kot so kompleti za prvo pomoč, oprema za nastanitev, protipožarna oprema, vodne črpalke, električni generatorji in gorivo. To je največja doslej zabeležena aktivacija mehanizma.

Sosednje države – Moldavija, Poljska in Slovaška – so prav tako zaprosile za pomoč prek mehanizma zaradi množičnega prihoda vojnih beguncev. Več držav EU se je odzvalo z zatočišči, zdravili, higienskimi kompleti in električnimi generatorji. EU je Moldaviji za pomoč tem beguncem namenila tudi dodatne 3 milijone evrov humanitarne pomoči.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji