Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice6. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Komisija odobrila slovensko shemo za podporo podjetjem

Evropska komisija je ugotovila, da so spremembe obstoječe slovenske sheme za podporo podjetjem v kontekstu ruske vojne proti Ukrajini skladne z začasnim kriznim okvirom za državne pomoči.

Instrument za Ukrajino (Foto: dve roki, ki se rokujeta z zastavo EU v ozadju in pasico v barvah ukrajinske zastava, na kateri je izpisan #StandWithUkraine)

Evropska komisija je ugotovila, da so spremembe obstoječe slovenske sheme za podporo podjetjem v kontekstu ruske vojne proti Ukrajini skladne z začasnim kriznim okvirom za državne pomoči, ki ga je Komisija sprejela 23. marca 2022 in je bil nato spremenjen 20. julija 2022 in 28. oktobra 2022.

Komisija je prvotno shemo slovenskih državnih pomoči odobrila 30. junija 2022 (SA.102841), njeno naknadno spremembo pa 23. septembra 2022 (SA. SA.104110).

V okviru tega ukrepa so na voljo (i) omejeni zneski pomoči v obliki posojil; (ii) likvidnostne podpore v obliki subvencioniranih posojil; in (iii) posojila za dodatne stroške zaradi močnega zvišanja cen zemeljskega plina in električne energije.

Slovenija je med drugim sporočila naslednje spremembe obstoječe sheme: (i) skupno povečanje obsega pomoči za 230 milijonov evrov; (ii) podaljšanje obdobja, v zvezi s katerim se lahko dodeli pomoč, do 31. decembra 2023; (iii) spremembo trajanja in obrestnih mer posojil; in (iv) zvišanje najvišjih zgornjih mej pomoči v skladu z začasnim kriznim okvirom, kakor je bil spremenjen 28. oktobra 2022.

Komisija je ugotovila, da je shema, kakor je bila spremenjena, še naprej v skladu s pogoji, določenimi v začasnem kriznem okviru.

Slovenska shema državnih pomoči je po mnenju Komisije še vedno potrebna, ustrezna in sorazmerna za odpravo resne motnje v gospodarstvu države članice v skladu s členom 107(3)(b) PDEU in pogoji, določenimi v začasnem kriznem okviru. Na tej podlagi je Komisija odobrila spremembe pravil EU o državni pomoči.

Več:

Več informacij

Datum objave
6. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji