Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Kolegij komisarjev Evropske komisije na čelu s predsednico Ursulo von der LEyen
Tej Komisiji je uspelo ohraniti vizijo za prihodnost in obravnavati ključne izzive za prihodnje generacije. Predstavljamo pregled glavnih rezultatov od začetka mandata 1. decembra 2019.
Aerial views of European Union Capitals -  Ljubljana, Slovenia
Dvajsetletnica članstva v Evropski uniji ne slavi zgolj preteklih dosežkov, temveč potrjuje tudi vse večjo vlogo in vpliv Slovenije v evropski skupnosti.
Javno posvetovanje o nepoštenih trgovinskih praksah v kmetijstvu (Foto: kolaž več fotografij kmetov in kmetic pri različnih kmečkih opravilih, od vožnje traktorja do prebiranja sadja)
Kmetje so ključni za našo sedanjost in prihodnost. Zaradi vse večjih izzivov želi EU na najboljši način in ob upoštevanju njihovih potreb podpreti kmete v EU in temu ustrezno prilagoditi kmetijske politike EU.

Najnovejše novice

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, Nicolas Schmit, and Paolo Gentiloni, European Commissioners, on the European Semester Spring package
  • Novice

Evropska komisija je danes v okviru spomladanskega svežnja evropskega semestra 2024 državam članicam Evropske unije posredovala smernice za izgradnjo trdnega in na prihodnje izzive pripravljenega gospodarstva.

  • Predviden čas branja: 1 min
Krepitev dolgoročnega proračuna EU (Foto: oseba v rumeni majici daje kovanec v hranilnik v obliki modrega prašička z nalepko zastave EU)
  • Novice

Evropska komisija je danes predlagala letni proračun EU za leto 2025 v višini 199,7 milijarde evrov. Proračun bo dopolnjen z ocenjenimi 72 milijardami evrov izplačil v okviru NextGenerationEU.

  • Predviden čas branja: 1 min
Evropska državljanska pobuda (Foto: črtna risba-silhuete ljudi z barvnimi govornimi oblački)
  • Novice

Evropska komisija se je danes odločila prijaviti dve evropski državljanski pobudi z naslovoma « Mehanizem za ogljične kvote » (Air-Quotas) in « Ustavimo uničevanje videoiger » (Stop Destroying Videogames).

  • Predviden čas branja: 1 min

Prihajajoči dogodki

Prijavi se na naše dnevne novice in/ali tedenske napovednike dogodkov.
Publikacije evropskih institucij o dejavnostih in politikah Evropske unije.
Zemljevid Slovenije
European Union, 2020
Evropa okoli mene

Poišči informacijsko točko EU v svoji bližini v Sloveniji

Izpostavljamo

Evropske volitve 2024 (Foto: logotip s pripisom "Uporabi svoj glas" in datumom volitev)
Hvala, da ste volili na evropskih volitvah! Vaš glas je prispeval k oblikovanju prihodnosti Evrope in h krepitvi demokracije. Preverite, kaj sledi!
Slika ljudi, ki držijo simbole za učenje v rokah
Spletišče za učence, dijake in učitelje je namenjeno zanimivemu in zabavnemu učenju o Evropski uniji.
Mreža Team Europe Direct  (svetilnik, ki v temi osvetljuje obalo s simbolom EU, 12 rumenimizvezdicami)
Iščete strokovne govorce za različna področja delovanja Evropske unije? Govorci mreže Evropske komisije Team EUROPE DIRECT so na voljo, da na vaših dogodkih govorijo o evropskih temah, o katerih imajo strokovno znanje.

Poudarki

Menite, da bi moralo biti določeno vprašanje v Evropski uniji urejeno drugače? Aktivirajte se!
Preverjamo dejstva in pojasnjujemo nekaj pogostih in aktualnih vsebin, da bi odpravili napačne predstave o EU.
Evropa želi biti prva podnebno nevtralna celina, tako da bo postala moderno, z viri gospodarno gospodarstvo.
Putin je pred dvema letoma začel vojno agresijo proti Ukrajini, s čimer so bile želje Ukrajincev po boljši prihodnosti in približevanju EU postavljene pred preizkušnjo. Evropa ji bo stala ob strani, dokler bo to potrebno.
EU je po terorističnih napadih Hamasa 7. oktobra 2023 izrazila solidarnost z Izraelom in poudarila njegovo pravico do obrambe. Prav tako je ponovno poudarila, kako pomembno je vselej zaščititi vse civiliste v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Po teh napadih so se humanitarne razmere v Gazi...