Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. marec 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nove sankcije proti Rusiji

Evropska unija je sprejela četrti sveženj sankcij proti Rusiji, da bi nadalje omejila njeno zmožnost financiranja invazije na Ukrajino.

Ukrajina

Med ukrepi so popolna prepoved transakcij z nekaterimi državnimi ruskimi podjetji v različnih sektorjih, povezanih z vojaško-industrijskim kompleksom, prepoved uvoza nekaterih proizvodov iz jekla, kar naj bi Rusijo prikrajšalo za približno 3,3 milijarde evrov prihodkov od izvoza, prepoved novih naložb v ruskem energetskem sektorju ter prepoved izvoza luksuznega blaga iz EU. EU je na seznam sankcioniranih oseb in organizacij dodala še več oligarhov in podjetij iz vojaškega in obrambnega sektorja. Odslej je prepovedano tudi ocenjevanje Rusije in ruskih podjetij s strani bonitetnih agencij EU.

EU je danes v soglasju z drugimi članicami Svetovne trgovinske organizacije tudi sklenila, da se ruskim proizvodom in storitvam na trgu EU več ne priznava t. i. "status države z največjimi ugodnostmi". Rusija bo s tem izgubila velike koristi, ki jih uživa kot članica STO.

EU ostaja solidarna z Ukrajino in ji bo skupaj z mednarodnimi partnerji še naprej zagotavljala politično, finančno in humanitarno pomoč.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. marec 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji