Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice14. november 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Svetovni dan sladkorne bolezni

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je ob današnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni podala izjavo.

Diabetes screening

Poudarila je, da lahko sladkorna bolezen prizadene vsakogar ne glede na ozadje, starost in spol. Z boleznijo se v EU spopada več kot 32 milijonov ljudi, kar je dvakrat več kot pred desetletjem. Sladkorna bolezen obremenjuje družbo in zdravstveni sistem – leta 2019 je po ocenah predstavljala 9 % odhodkov EU za zdravstvo. Breme je mogoče zmanjšati že z bolj zdravim življenjskim slogom, ko so zdrava prehrana, telesna dejavnost in opuščanje kajenja.

Za boljše spopadanje z boleznijo je Komisija uvedla ukrepe v vrednosti 156 milijonov evrov v okviru programa EU za zdravje 2022, 75 milijonov evrov pa je namenila za obravnavanje dejavnikov tveganja. Poleg tega je skupnim ukrepom držav EU na področju sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja do januarja 2023 na voljo še 53 milijonov evrov.

Komisija sodeluje z državami članicami tudi pri izmenjavi najboljših praks na področju spodbujanja zdravja in preprečevanja nenalezljivih bolezni.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
14. november 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji