Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice15. januar 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Varstvo evropskih podatkov v 11 tretjih državah

Evropska komisija je danes zaključila pregled, ki ga je z vidika ustreznosti zaščitnih ukrepov za varstvo podatkov opravila za 11 obstoječih sklepov o ustreznosti.

Stilizirani podatki v obliki oblaka

Ti sklepi so bili sprejeti v skladu z zakonodajo EU o varstvu podatkov, ki je veljala pred splošno uredbo o varstvu podatkov.

Komisija v svojem poročilu ugotavlja, da za osebne podatke, ki se prenašajo iz Evropske unije v Andoro, Argentino, Ferske otoke, Guernsey, Izrael, Jersey, Kanado, Novo Zelandijo, Otok Man, Švico in Urugvaj, še naprej obstajajo ustrezni zaščitni ukrepi za varstvo podatkov.

Zato sklepi o ustreznosti, sprejeti za teh 11 držav in ozemelj, ostajajo v veljavi, podatki pa se lahko še naprej prosto prenašajo v njihove jurisdikcije.

Pregled je pokazal, da so se okviri za varstvo podatkov v teh državah in ozemljih še bolj približali okviru EU in okrepili varstvo osebnih podatkov.

Splošna uredba o varstvu podatkov je spodbudila pozitivne spremembe, kot so uvedba novih pravic za posameznike, okrepitev neodvisnosti in pooblastil organov, pristojnih za izvrševanje zakonodaje o zasebnosti, ali posodobitev pravil o mednarodnih prenosih.

Več:

Več informacij

Datum objave
15. januar 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji