Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. julij 2021Predviden čas branja: 1 min

Vsak četrti državljan EU se je med pandemijo počutil osamljenega

Podatki danes predstavljenega poročila Skupnega raziskovalnega središča (JRC) kažejo, da se je eden izmed štirih državljanov EU med pandemijo koronavirusne bolezni počutil osamljenega.

Brussels city

Poročilo obsega zadnje znanstvene dokaze o osamljenosti in socialni izolaciji v EU ter podaja analizo raziskave Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer, ki kaže, da se je obseg občutka osamljenosti med starostnimi skupinami v začetnih mesecih pandemije podvojil.

Medijsko poročanje o osamljenosti se je v obdobju pandemije prav tako podvojilo, pri čemer se številke med državami članicami razlikujejo. Prav tako poročilo JRC raziskuje pobude v državah članicah za soočanje z osamljenostjo.

»Pandemija koronavirusa je težave v obliki osamljenosti in socialne izolacije postavila v ospredje. Ti občutki so sicer že obstajali, vendar je bila ozaveščenost javnosti o njih manjša. Z novim poročilom lahko začnemo bolje razumeti in naslavljati te težave. Skupaj z ostalimi pobudami, kot je zelena knjiga o staranju, imamo priložnost za razmislek o tem, kako lahko skupaj zgradimo bolj odporno in povezano družbo ter EU približamo državljanom,« je dejala podpredsednica Evropske komisije, pristojna za demokracijo in demografijo, Dubravka Šuica.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dodala, da je osamljenost izziv, ki v vedno večji meri vpliva na mlade. Po njenem mnenju znanstveniki Skupnega raziskovalnega središča zagotavljajo dragocen vpogled v pojav osamljenosti in vpliva pandemije na ljudi. Poročilo bo podlaga za obsežnejše analize in na ta način bosta osamljenost in socialna izolacija v Evropi bolje razumljena in naslovljena.

Več:

Celotno sporočilo

Več informacij

Datum objave
26. julij 2021