Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Za bolj trajnostni ribolov v EU: trenutno stanje in usmeritve za leto 2022

Danes je Evropska komisija sprejela sporočilo »Za bolj trajnostni ribolov v EU: trenutno stanje in usmeritve za leto 2022«.

Biodiversity - Idrolife project

Iz sporočila je razviden napredek EU na področju trajnostnega ribolova ter s tem podpora prehodu na zdrav in okolju prijazen evropski prehranski sistem, ki ribičem obenem zagotavlja trajnostne vire prihodkov. Napredek sledi ciljem iz evropskega zelenega dogovora.

»Evropski ribolov je na poti k še bolj trajnostni rabi morja. Čeprav je pandemija močno prizadela naše ribiške skupnosti, je okoljska trajnost ključna za gospodarsko odpornost. Razmere v določenih morskih bazenih zahtevajo posebno pozornost, toda v skladu s cilji evropskega zelenega dogovora moramo storiti več v vseh naših morskih bazenih. Računam, da bodo pri tem vsi odigrali svojo polno vlogo,« je izpostavil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Sporočilo izpostavlja potrebo po nadaljnjih ukrepih za zaščito morskih virov, pri čemer je potrebno zagotavljati visoko raven ambicioznosti v EU ter tudi pri sodelovanju s tretjimi državami.

Evropska komisija začenja tudi javno posvetovanje na temo ribolovnih priložnosti v letu 2022. K oddaji mnenj vabi države članice, posvetovalne svete, ribolovni sektor, nevladne organizacije in zainteresirane državljane. Javno posvetovanje poteka do 31. avgusta letos.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
9. junij 2021