Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Preverjamo dejstva o EU

Preverjamo dejstva in pojasnjujemo nekaj pogostih in aktualnih vsebin, da bi odpravili napačne predstave o EU.

Strateško komuniciranje in boj proti dezinformacijam (Foto: moški v roki drži mobilni telefon, na katerem je izpisano "lažne novice"
Dezinformacije in tuje manipuliranje z informacijami ter vmešavanje resno ogrožajo naše družbe. Boj proti dezinformacijam in manipulacijam z informacijami je eno najbolj perečih vprašanj za EU in njene države članice. Preverite, kako se odzivamo.
Prepoznavanje in boj proti dezinformacijam
Kako prepoznati dezinformacije? Zakaj so nevarne? Kako ukrepati proti njim? Posodobljen nabor orodij za boj proti dezinformacijam srednješolskim učiteljem omogoča, da dijake poučijo o ključnih veščinah za prepoznavanje napačnih informacij na spletu.
NE/JA razbijalka mitov
Ne/ja zaznava lažne in zavajajoče novice v slovenskem medijskem prostoru, v prispevkih pa podaja preverjena dejstva v zvezi z njimi.
Dvanajst mitov o ruski vojni agresiji v Ukrajini
  • Novice

Rusija se je na to vojno pripravljala s širjenjem mitov o Ukrajini. Nenehno zasipanje z dezinformacijami je ruski vojaški agresiji pot utrlo že precej pred invazijo v polnem obsegu 24. februarja 2022. Dezinformacije v korist Kremlja spremljamo in razkrivamo že od začetka vojne.

  • Predviden čas branja: 15 min
Pokol v Buči: eno leto kremeljskega zanikanja
V prispevku razkrivamo, kaj se je zgodilo po pokolu v Buči. H kakšnim taktikam se je Kremelj zatekel, da bi vnesel zmedo, se izognil odgovornosti in ublažil posledice svojih grozodejstev?
Symbolic - Gender equality at work
Preverite dejstva in odgovore na najbolj pogosta vprašanja o proračunu EU.