Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice9. februar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Center za preglednost

Danes so podpisniki kodeksa ravnanja glede dezinformacij iz leta 2022 vzpostavili novi Center za preglednost in prvič objavili izhodiščna poročila o tem, kako so zaveze iz kodeksa pretvorili v prakso.

Osrednje vozlišče za kodeks ravnanja glede dezinformacij  Vprašanje in odgovori o okrepljenem kodeksu ravnanja  Okrepljeni kodeks ravnanja iz leta 2022  Kodeks ravnanja iz leta 2018  Ocena kodeksa ravnanja  Smernice Komisije za revizijo kodeksa ravnanja  Sporočilo za javnost o aktu o digitalnih storitvah  Stran politike o kodeksu ravnanja  Seznam podpisnikov in zavez (sproti se posodablja)

Danes so podpisniki kodeksa ravnanja glede dezinformacij iz leta 2022, vključno z vsemi večjimi spletnimi platformami (Google, Meta, Microsoft, TikTok, Twitter), vzpostavili novi Center za preglednost in prvič objavili izhodiščna poročila o tem, kako so zaveze iz kodeksa pretvorili v prakso.

Novi Center za preglednost bo z enotno zbirko podatkov, v kateri lahko državljani, raziskovalci in nevladne organizacije EU dostopajo do spletnih informacij, zagotovil vidnost prizadevanjem podpisnikov v boju proti dezinformacijam in izvajanje zavez, sprejetih v okviru kodeksa.

Platforme s temi izhodiščnimi poročili prvič zagotavljajo vpogled in obsežne začetne podatke, kot so: za koliko so se zmanjšali prihodki iz oglaševanja, ki bi jih sicer prejeli akterji dezinformacij; število ali vrednost političnih oglasov, ki so bili sprejeti in označeni ali zavrnjeni; ugotovljeni primeri manipulativnega vedenja (tj. ustvarjanje in uporaba lažnih računov); informacije o učinku preverjanja dejstev.

Več:

Več informacij

Datum objave
9. februar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji