Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice27. januar 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska komisija je uspešno izdala prvi obveznici EU SURE za leto 2021

Evropska komisija je izdala socialni obveznici v vrednosti 14 milijard evrov v okviru instrumenta EU SURE za pomoč pri zaščiti in ohranjanju delovnih mest. Obveznica v vrednosti 10 milijard evrov zapade v plačilo junija 2028, obveznica v vrednosti 4 milijard evrov pa novembra 2050. Med vlagatelji je bilo veliko povpraševanje, zaradi česar je lahko Komisija ponovno dosegla zelo dobre cenovne pogoje. Ti se prenesejo neposredno na države članice EU.

Za sedemletno obveznico je bila določena negativna donosnost –0,497 %. To pomeni, da države članice za vsakih 105 prejetih evrov vrnejo 100 evrov, ko obveznica zapade v plačilo. Ta negativna obrestna mera gre torej v prid držav članic, ki tako prejmejo posojila v obliki vzajemnega dajanja posojil. Za 30-letno obveznico je bila določena rahlo pozitivna donosnost, in sicer 0,134 %, kar je odličen rezultat za to zapadlost. (Za več podrobnosti o določanju cene transakcije glej tukaj).

Tokratna izdaja obveznic je že četrta v okviru programa EU SURE. Doslej je po zaslugi prvih treh izdaj 15 držav članic EU od konca oktobra do konca novembra lani v okviru instrumenta SURE prejelo skoraj 40 milijard evrov vzajemnih posojil.

Komisija si bo v letu 2021 z izdajo obveznic EU SURE prizadevala zbrati dodatnih 35 milijard evrov.

Pozneje letos naj bi si Komisija začela izposojati tudi v okviru programa NextGenerationEU, instrumenta za okrevanje, vrednega 750 milijard evrov (v cenah iz leta 2018), s čimer želi pomagati zgraditi bolj zeleno, bolj digitalno in odpornejšo Evropo.

Več:

Več informacij

Datum objave
27. januar 2021