Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. junij 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Nov pogled na povezavo med podnebjem in varnostjo

Evropska komisija in visoki predstavnik sta danes sprejela skupno sporočilo o tem, kako bo EU obravnavala vse večji vpliv podnebnih sprememb in degradacije okolja na področju miru, varnosti in obrambe.

Evropska komisija in visoki predstavnik sta danes sprejela skupno sporočilo o tem, kako bo EU obravnavala vse večji vpliv podnebnih sprememb in degradacije okolja na področju miru, varnosti in obrambe.

Ponavljajoči se skrajni podnebni pojavi, naraščanje temperatur in gladine morja, dezertifikacija, pomanjkanje vode, grožnje biotski raznovrstnosti ter onesnaževanje in kontaminacija okolja ogrožajo zdravje in dobro počutje človeštva ter lahko povzročijo večje razseljevanje, migracijska gibanja, pandemije, socialne nemire, nestabilnost in celo konflikte.

S spreminjajočimi se in zahtevnimi operativnimi pogoji, ki so posledica podnebnih sprememb, se soočajo tudi evropske oborožene sile. Naši zavezniki in partnerji so zaradi teh novih groženj že posodobili svoje politike.

Skupno sporočilo ponuja nov pogled in določa okvir EU za odzivanje na te izzive, ki vplivajo na našo družbo in varnostne operacije ter zaostrujejo geopolitično tekmovanje za vire in tehnologije, ki so potrebni za zeleni prehod.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. junij 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji