Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Slika Hiše EU
European Union, 2020. Photo: Jure Makovec
Hiša EU

Hiša EU vabi na dogodke, predstavitve, virtualno razstavo in druge aktivnosti

Hiša EU v živo

Bi radi bolje razumeli delovanje Evropske unije? Izvedeli več o evropski zakonodaji ali pravicah, ki nam jih ta zagotavlja? Imate konkretno vprašanje o evropskih programih, projektih in priložnostih, ki jih ti prinašajo za podjetja in posameznike? Iščete prostor za izvedbo aktivnosti na temo EU? Za vse to in še več je tu za vas Informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji. Naša vrata v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani so odprta vsak delovnik med 9. in 18. uro.  Vse naše storitve so brezplačne.

 • ŽELITE EVROPSKO UNIJO SPOZNATI NA POVSEM NOV NAČIN?

Podajte se na brezplačen ogled našega multimedijskega centra Doživi Evropo. Izvedeli boste številne zanimivosti o EU, o vsakdanjem življenju v Evropi, evropski politiki, in kar je najpomembneje, tudi o tem, kako lahko nanjo vplivate sami. In to v kar 24 evropskih jezikih! Svoje znanje lahko preverite v kvizu ali pa naredite selfi iz multimedijskega centra. Obravnavane vsebine prilagajamo različnim interesom in potrebam obiskovalcev, zato so naši vodeni ogledi zanimivi tako osnovnošolcem kot starejšim.

 • IMATE VPRAŠANJE O EU?

V informacijskem središču vam bomo pomagali do odgovora. Naši strokovni sodelavci vam lahko svetujejo po telefonu in elektronski pošti, lahko pa se pri nas ustavite tudi osebno. Če imate vprašanje o potrošniških pravicah in možnostih za delo ali študij v tujini, če želite dodatno razlago evropske zakonodaje ali če vas zgolj zanima, kaj se v naslednjem mesecu dogaja v Hiši EU, ne odlašajte in se nam oglasite. Odgovorimo na vsa vprašanja, če se nam ne uspe dokopati do končnega odgovora, pa vas bomo usmerili na pravi naslov.

 • UDELEŽITE SE INTERAKTIVNE PREDSTAVITVE EU

Kaj vse nam EU omogoča in kako vse skupaj sploh deluje? Stopite z nami v stik in se dogovorite za brezplačno interaktivno predstavitev Evropske unije. Izvajamo splošne predstavitve EU, ki jih prilagodimo interesom in predznanju udeležencev. Pogovorite se lahko tudi s predstavniki EU v Sloveniji, izveste več o priložnostih za mlade v EU in preizkusite svoje znanje v kvizu. Veseli smo vseh šolskih, študijskih in drugih skupin!

 • PREJMITE PUBLIKACIJE, KI JIH IZDAJAJO EVROPSKE INSTITUCIJE

V Hiši EU je tudi manjša knjižnica, kjer lahko prelistate in prejmete številne brezplačne publikacije z različnih področij delovanja EU. Ponujamo splošna gradiva o delovanju, institucijah in politikah EU, kot tudi statistične podatke in opise evropskih programov financiranja. Poseben del knjižnice je namenjen najmlajšim, kjer najdete otroške knjige, pobarvanke in druga ilustrirana gradiva. Za vas lahko naročimo tudi ostalo gradivo, objavljeno na spletnih straneh Urada EU za publikacije.

 • NAJEMITE PROSTOR ZA VAŠ DOGODEK

Informacijsko središče Hiše EU je javni prostor, ki omogoča dialog med različnimi deležniki. Če organizirate aktivnosti na temo EU, lahko za njihovo izvedbo brezplačno uporabite naše konferenčne prostore. Na voljo sta konferenčna dvorana za 130 ljudi, ki se lahko pregradi v dva manjša prostora, ter sejna soba za 12 oseb. Več informacij najdete tukaj.

 • UDELEŽITE SE NAŠIH DOGODKOV!

V Hiši EU skozi vse leto potekajo zanimive aktivnosti za najrazličnejše ciljne skupine. Večina dogodkov je strokovne narave, z nekaterimi pa želimo Evropsko unijo predstaviti tudi na bolj družaben način. Tako na primer mesečni dogodki iz serije Odkrivaj EU ponujajo predstave, koncerte, filmske projekcije, predstavitve držav...

Posebne dogodke pripravljamo tudi v času tedna Evrope, evropskega tedna mobilnosti, evropskega tedna športa, v okviru evropskega dneva jezikov in ob številnih drugih priložnostih.

 • GOSTITE URADNIKA EVROPSKE KOMISIJE NA VAŠI ŠOLI

Uradnik Evropske komisije vas v živo ali prek spleta obišče na vaši šoli / univerzi ter z vami deli izkušnje zaposlenih v institucijah EU. Za več informacij pišite na: COMM-REP-LJUatec [dot] europa [dot] eu (COMM-REP-LJU[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 • JEZIKOVNA PREDSTAVITEV IN PREVAJALSKA DELAVNICA

Med učenci in dijaki je zelo priljubljena interaktivna predstavitev Svetovno jezikanje, kjer predstavnik za jezike pri Generalnem direktoratu Evropske komisije za prevajanje predstavi veliko zanimivosti o jezikih, tako svetovnih kot evropskih, pa tudi o prevajalskem poklicu in prevajanju za EU. Ob interaktivni predstavitvi dijaki poskušajo sami tudi odgovoriti na marsikateri jezikovni in življenjski izziv, kar pogosto vodi tudi v zanimiv in dinamičen pogovor. Zaradi aktualnosti in siceršnje zanimivosti lahko predstavitev spremljajo vsi učenci in dijaki, lahko tudi več razredov hkrati.

Za učence in dijake, ki jih posebej zanima prevajanje, pa se lahko po jezikovni predstavitvi ali povsem ločeno pripravi še prevajalska delavnica (2 šolski uri; vključuje tudi delo z računalnikom), kjer ob prevajanju krajšega besedila sproti odkrivajo prevajalska orodja, metode in izzive. Kontakt: DGT-LJUBLJANAatec [dot] europa [dot] eu (DGT-LJUBLJANA[at]ec[dot]europa[dot]eu).

 • EU V REGIJAH - TOČKE EUROPE DIRECT

Po Sloveniji imamo sedem informacijskih točk, ki posredujejo informacije in gradivo o EU ter organizirajo predavanja o EU po šolah. Predavanja so splošna ali tematska, kot so varnost na internetu, lažne novice, medijska pismenost itd. Točke so v Celju, Hrastniku, Kopru, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu in Ravnah na Koroškem, pokrivajo pa celotno regijo.

Več o hiši Evropske unije

Hiša Evropske unije združuje Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Informacijsko središče Hiša Evropske unije je njuna skupna kontaktna točka za državljane.

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji seznanja državljane EU z delom in vplivom odločitev Evropskega parlamenta na njihovo življenje. Organizira razprave s poslanci Evropskega parlamenta in strokovnjaki o evropskih vprašanjih ter dogodke o vrednotah EU, kot so človekove pravice ali enakost. Med najbolj odmevnimi so dogodki ob mednarodnem dnevu žena, praznovanje ob dnevu Evrope, razprave o nagradi Saharova in Filmski dnevi LUX. S projekti, kot je Šola – ambasadorka Evropskega parlamenta, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta veliko pozornost posveča prav mladim.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je glas Evropske komisije v državi članici. Državljanom pojasnjuje, kako politike EU vplivajo na njihovo življenje, medije in ostale deležnike pa obvešča o dejavnostih Evropske komisije. Je tudi vir informacij o EU za vlado in njene organe. Predstavništvo obenem obvešča strokovne službe Evropske komisije v Bruslju o pomembnih vidikih političnega, gospodarskega in družbenega razvoja v Sloveniji ter organizira dogodke o prednostnih temah Evropske komisije, kot so podnebne spremembe, rast in delovna mesta ali enotni digitalni trg.

Informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji – Hiša Evropske unije

Dunajska cesta 20

1000 Ljubljana

e-naslov: infoathisaEU [dot] si

telefon: 01 252 88 43

https://dozivi-evropo.eu/

 

Odprto ob delovnikih:

8.00–17.00

Brezplačni najem prostorov Hiše EU

V konferenčnem središču, ki je v prvem nadstropju Hiše EU, so na voljo:

 • konferenčna dvorana za 100 obiskovalcev, ki se lahko pregradi v dve manjši dvorani. Opremljena je s standardno konferenčno opremo: projektor, projekcijsko platno, zvočniki in mikrofoni (namizni in ročni);
 • sejna soba za sprejem do 12 obiskovalcev;
 • brezplačno brezžično omrežje za obiskovalce;
 • kuhinja za pripravo/postrežbo hrane in pijače;
 • avla pred sejno sobo in konferenčno dvorano za postrežbo hrane in pijače;
 • garderoba in toaletni prostori.
Slika prostorov v Hiši EU
Evropska komisija, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Prostori so na voljo za brezplačen najem, če organizirate brezplačne dejavnosti na temo EU. Razpoložljivost prostorov lahko predhodno preverite na 01/252 88 43 ali infoathisaeu [dot] si (info[at]hisaeu[dot]si), nato pa v primeru prostega termina izpolnite vlogo za najem prostorov.

Vloga za uporabo konferenčnih prostorov Hiše Evropske unije

Pravilnik o uporabi konferenčnih prostorov, v katerem si lahko pogledate tudi fotografije in tloris prostorov.

Sorodne povezave:

Kontakti Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

Kontakti Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji