Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice18. maj 2021Predviden čas branja: 1 min

Obdavčitev podjetij: davčni sistem za 21. stoletje

futureprooftax.jpg
© EU
Evropska komisija je danes sprejela sporočilo o obdavčitvi podjetij za 21. stoletje, da bi spodbudila trden, učinkovit in pravičen sistem obdavčitve podjetij v Evropski uniji.

V njem sta predstavljeni dolgoročna in kratkoročna vizija za podporo okrevanju Evrope po pandemiji COVID-19 in zagotovitev ustreznih javnih prihodkov v prihodnjih letih.

Komisija bo tako do leta 2023 predstavila nov okvir za obdavčitev podjetij v EU, ki bo zmanjšal upravno breme, odstranil davčne ovire in ustvaril podjetjem prijazno okolje na enotnem trgu. V sporočilu je opredeljena tudi davčna agenda za naslednji dve leti z ukrepi, ki spodbujajo produktivne naložbe in podjetništvo, bolje ščitijo nacionalne prihodke ter podpirajo zeleni in digitalni prehod.

»Obdavčitev mora držati korak z našimi razvijajočimi se gospodarstvi in prednostnimi nalogami. Naša davčna pravila bi morala podpirati vključujoče okrevanje, biti pregledna in onemogočiti izogibanje davkom. Prav tako bi morala biti učinkovita za velika in mala podjetja. Današnje sporočilo bo postavilo temelje za sistem obdavčitve dohodkov pravnih oseb v Evropi, ki je primeren za 21. stoletje in nam bo pomagal zgraditi pravičnejšo in bolj trajnostno družbo,« je pojasnil izvršni podpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za področje gospodarstva za ljudi.

 

Več informacij

Datum objave
18. maj 2021