Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. januar 2021Predviden čas branja: 3 min

Posodobitev usklajenega pristopa k omejitvam prostega gibanja

Komisija je danes predlagala posodobitev priporočila Sveta iz lanskega oktobra za usklajevanje ukrepov, ki vplivajo na prosto gibanje v Evropski uniji. Glede na nove seve koronavirusa in veliko število novih okužb v številnih državah članicah je treba močno odsvetovati nenujna potovanja, hkrati pa preprečiti zaprtje mej ali splošne prepovedi potovanj ter zagotoviti neprekinjeno delovanje enotnega trga in dobavnih verig. Zato so potrebni nadaljnji ciljno usmerjeni ukrepi za zagotovitev usklajenega pristopa k ukrepom, ki omejujejo prosto gibanje v EU.

Komisija v svojem predlogu določa dodatno usklajevanje na dveh področjih, na katerih so se države članice že dogovorile, da bodo sodelovale, in sicer glede:

  1. posodobitve dogovorjenih barvnih oznak za kartiranje območij tveganja;
  2. strožjih ukrepov za potnike z območij z višjim tveganjem.

Posodobitev skupnih barvnih oznak

Poleg obstoječe zelene, oranžne, rdeče in sive barve Komisija predlaga, da se doda še temno rdeča, ki naj bi označevala območja z zelo visokim številom okužb. Sem bi spadala območja, na katerih stopnja sporočenih primerov v 14-dnevnem obdobju presega 500 na 100 000 ljudi.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) bo še naprej objavljal posodobljene različice zemljevida na podlagi podatkov, ki jih posredujejo države članice.

Strožji ukrepi za potnike z območij z višjim tveganjem

Komisija v skladu s svojim sporočilom z dne 19. januarja, ki določa ukrepe, potrebne za preprečitev tretjega vala, predlaga, da bi bilo treba močno odsvetovati vsa nenujna potovanja, dokler se epidemiološke razmere bistveno ne izboljšajo. To velja zlasti za potovanja na „temno rdeča“ območja in z njih. Pri tem bi morale države članice zagotoviti skladnost z ukrepi, ki jih uporabljajo za potovanja na svojem ozemlju.

Kadar osebe potujejo s „temno rdečega“ območja, bi morale države članice od potnikov zahtevati, da:

Ker se je zmogljivost testiranja povečala, bi lahko države članice pogosteje uporabljale teste pred odhodom tudi za območja, ki so trenutno opredeljena kot „oranžna“, „rdeča“ ali „siva“. Osebam, ki se vrnejo v državo članico stalnega prebivališča, bi bilo treba dovoliti, da opravijo test po prihodu.

Glede na tveganja, povezana z zelo velikim številom novih okužb, Komisija na podlagi smernic ECDC državam članicam priporoča, naj se dogovorijo glede sprejetja, ohranitve ali okrepitve nefarmacevtskih ukrepov, kot so zahteva, da ljudje ostanejo doma, in začasno zaprtje nekaterih podjetij, zlasti na „temno rdečih“ območjih, da se okrepi testiranje in sledenje ter poveča nadzor in sekvenciranje primerov COVID-19 za namene zbiranja informacij o širjenju novih, bolj nalezljivih sevov koronavirusa.

Ljudje, ki živijo v obmejnih regijah, bi morali biti izvzeti iz nekaterih omejitev potovanj. Če morajo pogosto prečkati mejo, na primer iz družinskih razlogov ali zaradi dela, se od njih ne bi smela zahtevati karantena, zahtevana pogostost testov pa bi morala biti sorazmerna. Če so epidemiološke razmere na obeh straneh meje podobne, se ne bi smela uvesti nobena zahteva glede testiranja.

Države članice bi si morale tudi prizadevati za preprečitev motenj nujnih potovanj, zlasti da se ohrani nemoten pretok prometa v skladu s sistemom „zelenih voznih pasov“ in da se preprečijo motnje v dobavnih verigah. Glede na višje tveganje bi morala zahteva glede testiranja in karantene veljati tudi za potnike, ki potujejo iz nujnih razlogov, kot so zdravstveni delavci ali osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih ali poslovnih razlogov, in prihajajo s „temno rdečih“ območij, če to nima nesorazmernega učinka na opravljanje njihove nujne funkcije ali na njihovo nujno potrebo po potovanju. Od delavcev v prevozništvu, katerih izpostavljenost splošnemu prebivalstvu je med potovanjem običajno omejena, se ne bi smela zahtevati karantena in ti delavci bi morali biti načeloma izvzeti iz zahteve glede testov, povezanih s potovanjem. Enake izjeme bi morale veljati tudi v primeru tranzita potnikov, ki potujejo iz nujnih razlogov.

Komisija je poleg danes predlaganih posodobitev v zvezi s potovanji znotraj EU sprejela tudi predlog o posodobitvi priporočila Sveta o potovanju v EU iz tretjih držav.

Najnovejše informacije o ukrepih v zvezi s koronavirusom in omejitvah potovanj, ki so jih predložile države članice, so na voljo na platformi Re-open EU.

 

Več informacij

Datum objave
25. januar 2021