Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice5. maj 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Široka podpora javnosti odzivu EU na ruski napad na Ukrajino

Danes objavljena raziskava Eurobarometer, ki je bila aprila opravljena v vseh državah članicah EU, kaže na široko podporo državljank in državljanov EU in tudi Slovenije odzivu EU na rusko invazijo na Ukrajino.

Symbolic -  European and Ukrainian flags

93 % Evropejk in Evropejcev ter  95 % Slovenk in Slovencev se strinja z zagotavljanjem humanitarne pomoči. 88 % vprašanih v EU in 90 % v Sloveniji jih podpira sprejetje vojnih beguncev v EU, finančno podporo Ukrajini pa podpira 80 % vprašanih v EU in 57 % v Sloveniji. Dve tretjini vprašanih v EU in Sloveniji se strinja, da bi se Ukrajina morala pridružiti EU, ko bo na to pripravljena, podoben delež tako na ravni EU kot Slovenije pa Ukrajino že sedaj doživlja kot del evropske družine.

Visoka je tudi podpora tako gospodarskim sankcijam proti Rusiji (80 % v EU, 66 % v Sloveniji) kot sankcijam proti ruskim oligarhom (79 % v EU in 67 % v Sloveniji). 67 % anketiranih v EU ter  49 % v Sloveniji se strinja, da EU financira nakup vojaške opreme in njeno dostavo Ukrajini. Da je vojna v Ukrajini pokazala potrebo po večjem vojaškem sodelovanju v EU, meni 75 % anketiranih v EU in 59 % v Sloveniji.

90 % vprašanih v EU in Sloveniji se strinja, da bi bilo treba na evropski ravni sprejeti ukrepe za omejitev vpliva naraščajočih cen energije na potrošnike ter podjetja, 86 % Evropejcev in Evropejk ter 91 % Slovencev in Slovenk pa je izjavilo, da naraščajoče cene energije znatno vplivajo na njihovo kupno moč.

Več:

Več informacij

Datum objave
5. maj 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji