Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice21. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Slovenija med zmernimi inovatorkami

Danes objavljeni podatki evropskega sistema inovacijskih kazalnikov za leto 2021 kažejo, da se inovacijska uspešnost EU še naprej izboljšuje. Od leta 2014 se je uspešnost EU na področju inovacij v povprečju izboljšala za 12,5 %.

Evropski sistem inovacijskih kazalnikov za 2021

Še naprej je mogoče zaznati zbliževanje med državami članicami oziroma čedalje manjše razlike v inovacijski uspešnosti med bolj razvitimi in manj razvitimi državami. Kot kažejo podatki regionalnega sistema inovacijskih kazalnikov je ta trend mogoče zaznati tudi na ravni regij EU.

«Evropska zavezanost k inovacijam je razvidna iz nenehnega izboljševanja njene inovacijske uspešnosti. Vse države članice ter regije vlagajo več v inovacije in razlike v inovacijski uspešnosti se zmanjšujejo. Program Obzorja Evropa bo podprl evropske inovacijske kapacitete, spodbujal odličnost ter podpiral vrhunske raziskovalce in inovatorje pri usmerjanju sistemskih sprememb, ki so potrebne, da zagotovimo zeleno, zdravo in odporno Evropo,» je poudarila evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel. Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da so evropske inovacije ključne za premagovanje pandemije COVID-19.

Primerjava na svetovni ravni kaže, da se je EU odrezala bolje od Kitajske, Brazilije, Južne Afrike, Rusije in Indije, zaostaja pa v primerjavi  z Južno Korejo, Kanado, Avstralijo, ZDA in Japonsko.

Države članice se na podlagi svoji rezultatov uvrščajo v štiri skupine uspešnosti: vodilne inovatorke, močne inovatorke, zmerne inovatorke in nastajajoče inovatorke. Švedska je še vedno vodilna inovatorka. Sledijo ji Finska, Danska in Belgija. Slovenija je uvrščena v skupino zmernih inovatork.

Letošnji evropski sistem inovacijskih kazalnikov temelji na spremenjenem okvirju, ki vključuje nove kazalnike o digitalizaciji in okoljski trajnosti, s čimer je sistem bolj usklajen s prednostnimi nalogami EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
21. junij 2021