Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. avgust 2021Predviden čas branja: 1 min

Pomemben korak k začetku delovanja sistema ETIAS

Danes so začela veljati pravila, ki omogočajo povezljivost evropskega sistema za potovalne informacije in odobritve (ETIAS) z ostalimi informacijskimi sistemi EU. To je pomemben korak k začetku delovanja sistema ETIAS do konca leta 2022.

Travel
EU

Ko bo ETIAS začel delovati, bo omogočil predhodno preverjanje potovalne odobritve za državljane tretjih držav, ki so oproščeni vizumske obveznosti in potujejo v schengensko območje. Sistem bo pred potovanjem navzkrižno preverjal potnike v informacijskih sistemih EU za notranjo varnost, meje in migracije ter na ta način pravočasno ugotovil ali potniki predstavljajo tveganje za varnost ali zdravje oziroma ali so spoštovana pravila na področju migracij.

Pravila, ki začnejo veljati danes, podrobno določajo delovanje sistema ETIAS z drugimi informacijskimi sistemi ob opravljanju preverb, torej sistemom vstopa/izstopa EU, vizumskim informacijskim sistemom, schengenskim informacijskim sistemom ter centraliziranim sistemom za določitev držav članic, ki imajo informacije o obsodbah državljanov tretjih držav. Vzpostavitev sistema ETIAS je del stalnih prizadevanj EU za oblikovanje sodobnega sistema za upravljanje zunanjih meja EU ter pametnega in ciljnega sodelovanja z ostalimi informacijskimi sistemi.

Sistem ETIAS ne vpliva na to za katere države velja vizumska obveznost, prav tako ne določa novih zahtev za državljane tretjih držav, ki so oproščeni vizumske obveznosti. Državljani tretjih držav, ki so oproščeni vizumske obveznosti, bodo morali zgolj izpolniti spletni obrazec, kar jim bo vzelo nekaj minut, pri čemer je za pričakovati, da bo v večini primerov sledila avtomatična odobritev vloge. Postopek bo kratek, enostaven in dostopen. Pristojbina za potovalno odobritev bo znašala 7 evrov in bo veljala za več vstopov ter za obdobje treh let.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. avgust 2021