Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Kolegij komisarjev Evropske komisije na čelu s predsednico Ursulo von der LEyen
Tej Komisiji je uspelo ohraniti vizijo za prihodnost in obravnavati ključne izzive za prihodnje generacije. Predstavljamo pregled glavnih rezultatov od začetka mandata 1. decembra 2019.
Aerial views of European Union Capitals -  Ljubljana, Slovenia
Dvajsetletnica članstva v Evropski uniji ne slavi zgolj preteklih dosežkov, temveč potrjuje tudi vse večjo vlogo in vpliv Slovenije v evropski skupnosti.
Javno posvetovanje o nepoštenih trgovinskih praksah v kmetijstvu (Foto: kolaž več fotografij kmetov in kmetic pri različnih kmečkih opravilih, od vožnje traktorja do prebiranja sadja)
Kmetje so ključni za našo sedanjost in prihodnost. Zaradi vse večjih izzivov želi EU na najboljši način in ob upoštevanju njihovih potreb podpreti kmete v EU in temu ustrezno prilagoditi kmetijske politike EU.

Najnovejše novice

Objavljen razpis Erasmus+ za leto 2023: 4,2 milijarde evrov
  • Novice

Letos je program Erasmus+ dosegel mejnik z več kot 15 milijoni udeležencev od leta 1987. Ob tej priložnosti je Komisija danes začela pobudo, ki omogoča enostaven dostop do informacij o programu Erasmus+.

  • Predviden čas branja: 1 min
Drought - France
  • Novice

Evropska komisija je danes sprejela sporočilo, v katerem je pojasnila uporabo višje sile in izjemnih okoliščin v kmetijskem sektorju EU v primeru nepredvidljivih in ekstremnih vremenskih dogodkov.

  • Predviden čas branja: 1 min
Koridorji za lažji izvoz kmetijskih izdelkov iz Ukrajine
  • Novice

Svet EU je danes sprejel uredbo o zvišanju carin na uvoz nekaterih izdelkov iz Rusije in Belorusije v EU. Nove tarife so namenjene preprečevanju destabilizacije trga v EU, zaščiti kmetijske skupnosti EU in prekinitvi tokov prihodkov, s katerimi bi se lahko financirala ruska agresija v Ukrajini.

  • Predviden čas branja: 1 min

Prihajajoči dogodki

Prijavi se na naše dnevne novice in/ali tedenske napovednike dogodkov.
Publikacije evropskih institucij o dejavnostih in politikah Evropske unije.
Zemljevid Slovenije
European Union, 2020
Evropa okoli mene

Poišči informacijsko točko EU v svoji bližini v Sloveniji

Izpostavljamo

Evropske volitve 2024 (Foto: logotip s pripisom "Uporabi svoj glas" in datumom volitev)
Med 6. in 9. junijem 2024 bodo milijoni Evropejcev in Evropejk na evropskih volitvah sodelovali pri oblikovanju prihodnosti evropske demokracije. To je edinstven trenutek, ko lahko vsi skupaj odločamo o prihodnosti Evropske unije.
Slika ljudi, ki držijo simbole za učenje v rokah
Spletišče za učence, dijake in učitelje je namenjeno zanimivemu in zabavnemu učenju o Evropski uniji.
Mreža Team Europe Direct  (svetilnik, ki v temi osvetljuje obalo s simbolom EU, 12 rumenimizvezdicami)
Iščete strokovne govorce za različna področja delovanja Evropske unije? Govorci mreže Evropske komisije Team EUROPE DIRECT so na voljo, da na vaših dogodkih govorijo o evropskih temah, o katerih imajo strokovno znanje.

Poudarki

Menite, da bi moralo biti določeno vprašanje v Evropski uniji urejeno drugače? Aktivirajte se!
Preverjamo dejstva in pojasnjujemo nekaj pogostih in aktualnih vsebin, da bi odpravili napačne predstave o EU.
Evropa želi biti prva podnebno nevtralna celina, tako da bo postala moderno, z viri gospodarno gospodarstvo.
Putin je pred dvema letoma začel vojno agresijo proti Ukrajini, s čimer so bile želje Ukrajincev po boljši prihodnosti in približevanju EU postavljene pred preizkušnjo. Evropa ji bo stala ob strani, dokler bo to potrebno.
EU je po terorističnih napadih Hamasa 7. oktobra 2023 izrazila solidarnost z Izraelom in poudarila njegovo pravico do obrambe. Prav tako je ponovno poudarila, kako pomembno je vselej zaščititi vse civiliste v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Po teh napadih so se humanitarne razmere v Gazi...