Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Preverjamo dejstva o EU

Preverjamo dejstva in pojasnjujemo nekaj pogostih in aktualnih vsebin, da bi odpravili napačne predstave o EU.

Res ali ne?

Biti del Evropske unije je pripomoglo k izboljšanju skoraj vseh vidikov življenja v Sloveniji, od načina dela, potovanja in nakupovanja do varovanja našega okolja, priložnosti za učenje in poslovanje širom EU. To edinstveno politično in gospodarsko zavezništvo je tudi najuspešnejši mirovni projekt v zgodovini.

Kljub številnim uspehom, pa je Evropska unija pogosto izpostavljena različnim mitom, dezinformacijam in lažnim novicam.  

O temah in dogodkih, povezanih z Evropsko unijo, mediji in institucije redno poročajo. Velika večina objavljenih vsebin v svojih razlagah predstavlja dejstva in natančno podana mnenja ter pripombe, ki so nepogrešljiv del vsake razprave. Kljub temu pa se včasih netočne ali zavajajoče informacije pojavijo v medijih in, še bolj pogosto, na družbenih omrežjih. Razširijo se nepreverjene govorice o tem, kaj se je EU odločila, kaj se zahteva od držav članic ali kako je treba razlagati predpise in ukrepe EU. Včasih takšne govorice namerno niso resnične, včasih pa so posledica nezadostnega poznavanja tem. 

Jih znate prepoznati? Spodaj navajamo nekaj virov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Strateško komuniciranje in boj proti dezinformacijam (Foto: moški v roki drži mobilni telefon, na katerem je izpisano "lažne novice"
Dezinformacije in tuje manipuliranje z informacijami ter vmešavanje resno ogrožajo naše družbe. Boj proti dezinformacijam in manipulacijam z informacijami je eno najbolj perečih vprašanj za EU in njene države članice. Preverite, kako se odzivamo.
NE/JA razbijalka mitov
Ne/ja zaznava lažne in zavajajoče novice v slovenskem medijskem prostoru, v prispevkih pa podaja preverjena dejstva v zvezi z njimi.
Dvanajst mitov o ruski vojni agresiji v Ukrajini
  • Novice

Rusija se je na to vojno pripravljala s širjenjem mitov o Ukrajini. Nenehno zasipanje z dezinformacijami je ruski vojaški agresiji pot utrlo že precej pred invazijo v polnem obsegu 24. februarja 2022. Dezinformacije v korist Kremlja spremljamo in razkrivamo že od začetka vojne.

  • Predviden čas branja: 15 min
Pokol v Buči: eno leto kremeljskega zanikanja
V prispevku razkrivamo, kaj se je zgodilo po pokolu v Buči. H kakšnim taktikam se je Kremelj zatekel, da bi vnesel zmedo, se izognil odgovornosti in ublažil posledice svojih grozodejstev?
Symbolic - Gender equality at work
Preverite dejstva in odgovore na najbolj pogosta vprašanja o proračunu EU.