Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. julij 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Odprt Pelješki most - prispevek EU 357 milijonov evro

Danes je bil uradno odprt Pelješki most, eden največjih projektov, financiranih v okviru kohezijske politike v EU in na Hrvaškem, s prispevkomEU v višini 357 milijonov evrov.

Pelješac bridge
EU

Novi most bo povezal najjužnejši del Hrvaške in Dubrovnik s preostalim delom celinske Hrvaške. Znatno bo izboljšal vsakdanje življenje Hrvatov in potnikov na bližnjih območjih, saj bo skrajšal potovalni čas med Dubrovnikom in Splitom. Nemoten pretok blaga in ljudi bo olajšal dostop do javnih storitev, kot je zdravstveno varstvo, in gospodarskih storitev v regiji. Neprekinjena povezava bo zelo koristila tudi turizmu in trgovini ter okrepila teritorialno kohezijo v regiji. Most Pelješac je visok 55 m, kar bo omogočilo prost tranzit plovil, in dolg 2,4 km, ima pa štiri prometne pasove.

EU financira tudi z mostom povezano infrastrukturo, kot so gradnja dovoznih cest, vključno s predori, mostovi in viadukti, 8 km dolga obvoznica v bližini Stona in posodobitev obstoječe ceste D414. Most in deli dovoznih cest delujejo od danes, končna faza projekta in obvoznica Ston pa naj bi bila končana do konca leta 2023.

Več informacij

Datum objave
26. julij 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji