Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice10. oktober 2022Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Začenja se 20. evropski teden regij in mest

Komisarka Elisa Ferreira ter predsednik Odbora regij Vasco Alves Cordeir sta ob današnjem začetku evropskega tedna regij in mest opozorila na pomen kohezijske politike za obvladovanje medsebojno povezanih kriz ter njeno vlogo za evropski model rasti.

Evropski teden regij in mest

Komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira ter predsednik Odbora regij Vasco Alves Cordeir sta ob današnjem začetku 20. evropskega tedna regij in mest opozorila na pomen kohezijske politike za obvladovanje medsebojno povezanih kriz ter njeno vlogo za evropski model rasti.

Kohezijska politika pomembno vpliva na regionalno rast. Z njeno podporo se je leta 2019 vrzel v BDP v državah srednje in vzhodne Evrope, ki so postale članice po letu 2004, prepolovila z 59 % povprečja EU na 77 %.

Kohezijska politika je v ospredju boja proti krizam, kot sta pandemija COVID-19 in ruska invazija na Ukrajino. Države EU v okviru REACT-EU že načrtujejo porabo 45,2 milijarde evrov za okrevanje po pandemiji, Komisija pa je prek programa CARE državam izplačala dodatno likvidnost v višini 10 milijard evrov za ukrajinske begunce.

Poleg tega je kohezijska politika v obdobju 2014–2020 po vsej EU vložila približno 27,5 milijarde evrov neposredno v ključne energetske projekte in kritično infrastrukturo na področju plina in električne energije.

Kohezijska politika je glavna naložbena politika EU, ki predstavlja približno tretjino proračuna EU. Cilj te politike je zmanjšati ekonomske, socialne in teritorialne razlike v EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
10. oktober 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji