Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Novice

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas seznanja z odločitvami, stališči in mnenji, ki jih je sprejela Evropska komisija.

Filtriraj po

Novice (1599)

RSS
Prikazani rezultati 1 do 10
  • Novice

Slovenci zadovoljni z življenjem, v manjši meri s potekom stvari

Predstavljamo ključne ugotovitve raziskave evropskega javnega mnenja Standardni Eurobarometer - Zima 2022-2023 (Eurobarometer 98) za Slovenijo. Izvedba raziskave Eurobarometer 98 sovpada z zaključkom leta, ki je bilo v zgodovini evropske povezave eno bolj turbulentnih..

  • Novice

Prvi projekti EBRD v okviru InvestEU podpirajo trajnostne projekte

Naložbeni odbor InvestEU je prejšnji teden odobril jamstva v vrednosti do približno 150 milijonov evrov za prve projekte Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) za podpiranje zelene mobilnosti in energije v državah EU. Med dvanajstimi prejemnicami sredstev je tudi Slovenija.

  • Novice

Ekološke nagrade EU 2023

Evropska komisija je objavila razpis za ekološke nagrade EU 2023. Nagrade EU za ekološko pridelavo so priznanje različnim akterjem v ekološki vrednostni verigi, ki so razvili inovativen, trajnosten in navdihujoč projekt z resnično dodano vrednostjo za ekološko pridelavo in porabo hrane.

  • Novice

Dan evropskih avtorjev

Evropska komisija v ponedeljek, 27. marca, obeležuje prvi dan evropskih avtorjev, novo pobudo pod vodstvom komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marije Gabriel.

  • Novice

Program za digitalno Evropo

Komisija je danes sprejela večletna delovna programa, v katerih je določila specifične cilje in tematska področja iz programa za digitalno Evropo, ki bodo za obdobje 2023–2024 prejela sredstva v višini skoraj 1,3 milijarde evrov.

  • Novice

Vzpostavitev satelitske konstelacije IRIS²

Komisija objavlja javni razpis za oddajo ponudb za sklenitev koncesijske pogodbe za vzpostavitev satelitske konstelacije EU, imenovane IRIS² (infrastruktura za odpornost, medsebojno povezljivost in varnost po satelitu).

  • Novice

Medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov

EU že več kot eno leto usklajuje redne medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov, bodisi kronično bolnih bodisi poškodovanih zaradi vojne. Do danes je bilo prek mehanizma civilne zaščite EU več kot 2000 ukrajinskih bolnikov premeščenih v specializirano oskrbo v bolnišnice po vsej Evropi.

  • Novice

Enterprise Europe Network (EEN)

Podjetniška mreža Enterprise Europe Network (EEN) letos praznuje 15. obletnico ustanovitve. Partnerji podjetniške mreže bodo zato skupaj z nekaterimi od 4,2 milijona malih podjetij, ki so jim pomagali pri inovacijah in mednarodni rasti, organizirali vrsto dogodkov.

  • Novice

Evropska državljanska pobuda: boljša zaščita konjev

Komisija se je danes odločila, da prijavi evropsko državljansko pobudo z naslovom »Naredimo konec zakolu konjev«.
Organizatorji pobude pozivajo Komisijo k pripravi predloga zakonodajnega akta, s katerim bi prepovedali zakol konjev ter njihovo vzrejo in izvoz za proizvodnjo krzna, usnja, mesa, itd.