Skip to main content
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji logo

Napovednik dogodkov in aktivnosti Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji ter napoved dejavnosti točk EUROPE DIRECT in mrež Evropske komisije v obdobju od 19. 7. do 25. 7. 2021.

  • Evropska komisija
  • to

Praktične informacije

Kdaj
to
Languages
slovenščina

Opis

ap116958057_2-eu-slovenia-m.jpg
Napovednik dogodkov

PONEDELJEK, 19. julij

BRDO PRI KRANJU – Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel se bo udeležila neformalnega srečanjaministrov, pristojnih za konkurenčnost (raziskave).

Srečanje bo namenjeno prvi razpravi v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU o aktualnih predlogih Evropske komisije na področjih raziskav in inovacij. Razprava bo usmerjena zlasti v izmenjavo mnenj o Paktu za raziskave in inovacije, globalnemu pristopu k raziskavam in inovacijam ter prenovi Evropskega raziskovalnega prostora (ERA).

TOREK, 20. julij

BRDO PRI KRANJU – Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evropski zeleni dogovor, se bo udeležil neformalnega srečanja ministrov za okolje, na katerem bo predstavil novpodnebno energetski sveženj predlogov za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030.

SREDA, 21. julij

BRDO  PRI KRANJU – Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius se bo udeležil neformalnega srečanja ministrov za okolje. Razprava se bo osredotočila na izzive, povezane z biotsko raznovrstnostjo in ohranjanjem števila opraševalcev.

ČETRTEK, 22. julij

BRDO PRI KRANJU – Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton  se bo udeležil neformalnega srečanja ministrov za konkurenčnost (notranji trg in industrija). Tema zasedanja 'Gradimo zeleno, ustvarjalno in pametno prihodnost' bo izhajala iz dveh prioritet slovenskega predsedovanja na področju Sveta za konkurenčnost: prehoda v krožno gospodarstvo in kreativnih industrij kot generatorja dodane vrednosti v gospodarstvu.

LJUBLJANA, ob 18.00 – Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas v okviru Odkrivaj EU vabi na popotovanje po naravnih znamenitostih Slovenije.

Udeležence dogodka bo uvodoma nagovorila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše.

Naravnega bogastva naše države se velikokrat premalo zavedamo in se hitro znajdemo v zadregi ob vprašanju, katere so naravne znamenitosti Slovenije. Dr. Peter Skoberne, naravovarstvenik in biolog, nam bo predstavil naravne znamenitosti ter zanimive, skrite kotičke Slovenije, ki jih lahko obiščemo med poletjem. V tem popotovanju po Sloveniji bomo pobliže spoznali tudi pobude Evropske unije na področju okolja in trajnostnega turizma ter slovenske kraje, ki jih je Evropska komisija prepoznala kot Evropske destinacije odličnosti (EDEN).

V okviru dogodka bomo odprli tudi začetek fotografskega in likovnega natečaja z naslovom Biseri Slovenije, katerega osrednja tema je trajnostni in odgovorni turizem. Več o natečaju in pravilih sodelovanja si boste lahko po 22. juliju prebrali tukaj. Za konec pa se bomo posladkali s kraljico vseh sladic – orehovo potico – in osvežili z naravno limonado.

Udeležba na predavanju je brezplačna, vendar so potrebne predhodne prijave prek te povezave.

Dogodek je del serije desetih družabnih prireditev pod skupnim imenom Odkrivaj EU, v okviru katerih vas vsak mesec, razen avgusta, vabimo v Hišo EU.

(Hiša EU, Dunajska 20, ob 18.00)

PETEK, 23. julij

BRDO PRI KRANJU – Maroš Šefčovič, podpredsednik Evropske komisije, pristojen zamedinstitucionalne odnose in predvidevanje ter evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se bosta udeležila neformalnega srečanja ministrov za evropske zadeve, kjer bo potekala neformalna izmenjava mnenj o aktualnih vsebinah Evropske unije in o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU.

MIRNA PEČ, ob 18.00 – Informacijska točka Europe Direct Novo mesto vabi na brezplačno lutkovno predstavo za otroke O belem mucku, ki je bil čisto črn. Pred predstavo bo voden pogovor z otroki na temo vrednot, starši in ostali obiskovalci pa se bodo lahko ustavili na informacijski stojnici, zastavili vprašanja o EU in si vzeli brezplačne publikacije.  

Več informacij o dogodku najdete tukaj.

(Mirna Peč, Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, ob 18.00)

 

FILMSKI TEDEN EVROPE 2021 -  BREZPLAČNE FILMSKE PROJEKCIJE PO SLOVENIJI

JUNIJ – SEPTEMBER

Poletje se je pričelo, z njim pa tudi Filmski teden Evrope, ki ga v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po vsej Sloveniji pripravljajo regionalne informacijske točke EUROPE DIRECT. 

Projekt podpirata Center Ustvarjalna Evropa in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Od 26. junija naprej si boste lahko v štirinajstih slovenskih mestih ogledali predstave filmov iz sodobne evropske filmske produkcije. Na zanimivih lokacijah se bo zvrstilo dvaintrideset brezplačnih predstav.

Vsi filmi, ki bodo na ogled, so prejemniki podpore podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Nekateri izmed njih so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filme si boste lahko ogledali v Ajdovščini, Celju, Hrastniku, Trbovljah, Zagorju ob Savi, Litiji, Izoli, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Ptuju, Razkrižju, Sežani, Straži, Slovenski Bistrici, Sv. Trojici v Slovenskih goricah, Turnišču, Velenju.

Celoten spored filmskih projekcij najdete tukaj.

 

PREDSTAVITEV FESTIVALA RDEČI REVIRJI ŠIRŠI JAVNOSTI IN KVIZ O EVROPSKI UNIJI

HRASTNIK, TRBOVLJE, ZAGORJE ob Savi

JUNIJ – AVGUST

Tradicionalni festival Rdeči revirji je letos dopolnil 19 let. V prihodnjih dneh vam ponujamo množico kulturnih vsebin. Festival traja od 25. junija do 28. avgusta 2021.

EUROPE DIRECT Zasavje bo pokrival različna dogajanja in aktivnosti z namenom, da jih predstavimo širši javnosti. Obiskali pa boste lahko tudi našo stojnico, kjer boste preko zanimivega kviza širili znanje o Evropski uniji in o njenem pomenu v vsakdanjem življenju.

Tu najdete več informacij o dogodku in povezavo do programa.