Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Informativni dnevi

Dan Evrope 2022

Bliža se 9. maj, dan Evrope, ko v Evropski uniji obeležujemo začetek evropskega združevanja.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji bosta v letošnjem tednu Evrope med 3. in 12. majem pripravila vrsto dogodkov, kjer bomo izpostavili dosežke EU ter opozorili na mnoge izzive, s katerimi se Unija sooča danes in ki jo čakajo v prihodnje.

Zadnji dve leti sta bili za Evropo prelomni: odzvati se je morala na vojno v Ukrajini, ukrotiti pandemijo COVID-19 ter se resno posvetiti pripravam na zeleni in digitalni prehod, ki bosta postavila temelje za evropsko družbo prihodnosti.

To bo prihodnost, v kateri bodo zaživeli mladi. Zanje sta bili zadnji dve leti čas odrekanj in solidarnosti; s tem so bistveno prispevali k temu, da se je EU izvila iz primeža pandemije.

Leto 2022, evropsko leto mladih, je zato posvečeno njim, v trenutnih razmerah s posebno skrbjo za mlade iz Ukrajine, ki so zaradi vojne morali zapustiti svoje domove.

 • SREDA, 4. maj

PO SPLETU – Dijaki, ki sodelujejo v izobraževalnem programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), bodo z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem razpravljali o odzivu Evropske unije na ruski napad na Ukrajino in njegovih posledicah.

(Posnetek razprave bo po dogodku objavljen na profilih Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji na socialnih omrežjih.)

 • ČETRTEK, 5. maj

LJUBLJANA – Eden izmed vrhuncev Tedna Evrope bo koncert Solidarnost z Ukrajino v izvedbi mladih ukrajinskih glasbenikov, ki so v Sloveniji v okviru projekta Glasba za prihodnost.

Glasbeniki bodo izvedli razgiban program za godala, trobila in pihala, sledil bo krajši pogovor z mladimi ustvarjalci, okušanje ukrajinskih značilnih jedi, ki jih bodo pripravili v Biotehniškem izobraževalnem centru, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi likovna dela učencev OŠ n. h. Maksa Pečarja.

Koncert je brezplačen, zaradi omejenosti mest so obvezne predhodne prijave na www.bit.ly/OdkrivajEU

(Ploščad za Hišo EU, Dunajska 22, ob 18.00; ob slabem vremenu v dvorani Hiše EU, Dunajska 20.)

 • PETEK, 6. maj

LJUBLJANA Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravlja razpravo ob zaključku Konference o prihodnosti Evrope »Quo vadis, Evropa?«.

Po letu dni razprav z državljani se bo v začetku maja zaključila Konferenca o prihodnosti Evrope, (CoFoE), zastavljena kot demokratičen eksperiment, ki naj bi evropske državljane čimbolj dejavno vključil v sooblikovanje in razmislek o prihodnji poti EU.

V razpravi bodo gostje ovrednotili izkupiček konference in predstavili različne poglede na ključne evropske izzive, od prihodnjega razvoja EU in odziva na rusko invazijo v Ukrajino do priprav na prihajajočo gospodarsko krizo in obvladovanje pandemije.

Gostje bodo:

 • evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP),
 • dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji,
 • prof. dr. Matej Avbelj, Nova univerza,
 • Olga Černe, udeleženka foruma državljanov CoFoE, in
 • Jaša Levstik, Evropski mladinski parlament Slovenije.

Razpravo bo mogoče spremljati tudi prek Facebook strani Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji in na kanalu Youtube.

Več informacij:

https://www.europarl.europa.eu/slovenia/sl/kak%C5%A1ne-evrope-si-%C5%BEelimo.

(Hiša EU, Dunajska 20, ob 11.00.)

 • PONEDELJEK, 9. maj

GORICA / NOVA GORICA  Predstavništvi Evropske komisije v Sloveniji in Italiji na Trgu Evrope, ki povezuje Slovenijo in Italijo, organizirata koncert »Skupaj za Evropo«.

Slovenski in italijanski glasbeniki bodo izvedli nekatere izmed svojih najbolj priljubljenih skladb – Raiven, Urban Lutman (Batista Cadillac), Manca Trampuš (Koala Voice) in drugi končno spet v živo in pred občinstvom! Pozdravni nagovor na koncertu bo imel evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Koncert je brezplačen.

Koncert bo mogoče v živo spremljati tudi na družbenih omrežjih Predstavništva, RTV Maribor in Koper / Capodistria ter izbranih lokalnih televizijah: TV AS (Pomurska), SIP TV (Podravska), TV Vaš kanal (Jugovzhodna in Posavska), Ljubljana TV (Osrednjeslovenska), GTV (Gorenjska), TV Galeja (Primorsko-notranjska) in GoTV (Goriška).

(Trg Evrope, ob 21.00.)

GORICA, NOVA GORICA  Dijaki območja obeh Goric bodo v okviru projekta Next Gen GO!2025 spoznavali, kaj pomeni in kako deluje Evropa, kaj je evropska prestolnica kulture in kako lahko sami sodelujejo pri tem. Slišali bodo več o Konferenci o prihodnosti Evrope ter na delavnici skupaj načrtovali svoje zamisli za evropsko prestolnico kulture 2025.

(Kulturni dom Gorica, Gimnazija Nova Gorica, od 9.00 do 16.00.)

NOVA GORICA  Na Bevkovem trgu boste lahko obiskali stojnico Hiše EU in zavrteli kolo sreče. S pravilnimi odgovori v evropskem kvizu boste lahko osvojili praktično nagrado.

(Nova Gorica, Bevkov trg, od 9.00 do 15.00.)

 • TOREK, 10. maj

MARIBOR, ob 11.00 (TEDEN EVROPE) – Dijaki in mentorji izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) z II. Gimnazije Maribor pripravljajo tekmovanje v poznavanju EU za učence mariborskih osnovnih šol.

(II. Gimnazija Maribor, Trg Miloša Zidanška 1, Maribor, od 11.00 do 14.30.)

 • TOREK, 3. maj – PONEDELJEK, 9. maj

DOMŽALE, KRŠKO, MURSKA SOBOTA, RADOVLJICA, SEŽANA – Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v partnerstvu z Art kino mrežo (članico Europa Cinemas) organizira filmske dneve LUX, v okviru katerih med 3. do 9. majem 2022 potekajo projekcije finalistov v petih regionalnih kinematografih po Sloveniji.

Vstop je brezplačen, vstopnice pa lahko rezervirate in prevzamete na blagajni kinematografov. Letos se za prestižno evropsko filmsko nagrado potegujejo trije filmi:

 • Beg (Jonas Poher Rasmussen) Danska, Francija, Švedska,
 • Velika svoboda (Sebastian Meise) Avstrija, Nemčija,
 • Quo Vadis, Aida? (Jasmila Žbanić) BiH, Avstrija, Nizozemska, Francija, Poljska, Nemčija, Romunija, Turčija.

Več informacij najdete tukaj. 

 • PONEDELJEK, 9. maj – PETEK, 13. maj

LJUBLJANA – Multimedijski center Doživi Evropo v tednu Evrope pripravlja številne zanimive aktivnosti. Za najmlajše bodo v ponedeljek, sredo in petek med 9. in 12. uro poskrbeli animatorji, otroci pa si bodo ob pomoči umetnikov lahko poslikali obraze z raznovrstnimi evropskimi motivi.

Obiskovalce bo v tednu Evrope pred Hišo EU pozdravil zračni plesalec Doživko, ki vas vabi, da obiščete multimedijski center Doživi Evropo ali zavrtite kolo sreče, preverite svoje znanje o EU ter si prislužite praktično darilce.

Hiša EU bo v tednu Evrope odprta od ponedeljka do petka med 9. in 18. uro. Vstop je brezplačen.

Več informacij na infoathisaeu [dot] si (info[at]hisaeu[dot]si) ali na 01 252 88 43.

(Hiša EU, Dunajska cesta 20, Ljubljana.)

 • PONEDELJEK, 9. maj – NEDELJA, 13. maj           

CELJE Z obiskom evropske vasi boste lahko spoznali države članice EU, si ogledali knjižno razstavo Ostržek v 40 jezikih, se okrepčali na degustacijskem večeru »Evropska vina, piva in siri«, nato pa se nasmejali Gašperju Bergantu na dogodku Stand-up Europe. Vabljeni tudi na tržnico »od vil do vilic«, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki iz Savinjske regije.

Več informacij na www.europedirect.si.

KOPER Prisluhnili boste lahko radijskemu kvizu in radijskim oddajam na temo zgodovine Evrope, zelene Evrope, digitalizacije in novinarskega pogleda na prihodnost Evrope.

Več informacij na www.europedirect.si.

MURSKA SOBOTA Vabljeni na odprtje mednarodnega festivala potujočih knjižnic in razpravo o kibernetski varnosti.

Več informacij na www.europedirect.si.

PO SPLETU Prisluhnili boste lahko mladim, s katerimi se bo pogovarjala poslanka Evropskega parlamenta Irena Joveva. 

Več informacij na www.europedirect.si.

***

Več o dogajanju ob dnevu Evrope po EU najdete na osrednjem spletišču Evropske komisije.

 • Evropa državljanov
 • torek, 3. maj 2022, 00.00 - petek, 13. maj 2022, 23.55 (CEST)

Praktične informacije

Kdaj
torek, 3. maj 2022, 00.00 - petek, 13. maj 2022, 23.55 (CEST)
Jeziki
slovenščina, italijanščina

Opis