Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. junij 2024Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

14 novih zavezništev evropskih univerz

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Erasmus+ za leto 2024 za pobudo Evropske univerze, ki zagotavlja podporo zavezništvom visokošolskih institucij. 

14 novih zavezništev evropskih univerz (Foto: mlada ženska, ki v roki drži mapo z logotipom EU)

Z današnjimi rezultati se je 14 novih zavezništev evropskih univerz pridružilo 50 prej izbranim zavezništvom. Vsako novo zavezništvo bo v obdobju štirih let prejelo do 14,4 milijona evrov.

Teh 64 zavezništev evropskih univerz zajema več kot 560 visokošolskih ustanov vseh vrst v vseh regijah Evrope.

Rezultati so pomemben mejnik pri doseganju cilja evropske strategije za univerze, da se do sredine leta 2024 vzpostavi vsaj 60 zavezništev evropskih univerz z več kot 500 univerzami.

Zavezništva evropskih univerz združujejo novo generacijo Evropejcev in jim omogočajo študij in delo v različnih evropskih državah, v različnih jezikih ter med sektorji in akademskimi disciplinami. Študenti lahko pridobijo visoko izobrazbo s kombiniranjem študija v več evropskih državah, kar prispeva k mednarodni privlačnosti in konkurenčnosti evropskega visokošolskega izobraževanja. Ta zavezništva prinašajo tudi inovacije v evropske regije, saj študentom omogočajo sodelovanje z akademiki, raziskovalci, podjetji, mesti, organi in organizacijami civilne družbe.

64 zavezništev zajema 35 držav, vključno z vsemi državami članicami EU, ter Albanijo, Bosno in Hercegovino, Islandijo, Črno goro, Republiko Severno Makedonijo, Norveško, Srbijo in Turčijo. Trdno so zasidrane v skupnostih in inovacijskih mrežah, ki združujejo skoraj 2200 pridruženih partnerjev, od nevladnih organizacij do podjetij, mest, lokalnih in regionalnih oblasti ter visokošolskih ustanov iz držav bolonjskega procesa. Na primer, skoraj 40 visokošolskih ustanov iz Ukrajine je pridruženih partnerjev.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. junij 2024
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji