Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice4. februar 2021

Afganistanu 32 milijonov evrov pomoči

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob uradnem obisku Kabula v Afganistanu napovedal humanitarno pomoč v višini 32 milijonov evrov. Pomoč bo namenjena civilistom, ki trpijo zaradi že desetletja trajajočih krvavih spopadov na tem območju.

Namen obiska je bil tudi potrditi nadaljnjo podporo EU prizadevanjem za vzpostavitev miru v državi, kot so bila izražena na konferenci o Afganistanu 2020.

Medtem ko mirovna pogajanja še potekajo, je humanitarna pomoč večkrat glavni način za doseganje več kot polovice prebivalstva v državi, tj. približno 19 milijonov ljudi. Zato je ključno, da vse strani v konfliktu olajšajo dostavo humanitarne pomoči ter omogočijo varen in neoviran dostop do najbolj ranljivih oseb.

»Zaščita civilistov, izobraževalnih ustanov, bolnišnic in humanitarnih misij ne more čakati do konca mirovnih pogajanj. Da bi se ta lahko uspešno zaključila, je spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava za zaščito življenj pogoj za trajni mir in trajnostno prihodnost države,« je poudaril komisar Lenarčič.

Več:

 

 

Več informacij

Datum objave
4. februar 2021