Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice3. junij 2021Predviden čas branja: 1 min

Evropska digitalna identiteta

Komisija je danes predlagala evropski okvir za digitalno identiteto, ki bo na voljo vsem državljanom, rezidentom in podjetjem v EU. Državljani bodo lahko s klikom na telefonu dokazali svojo identiteto in delili elektronske dokumente iz svoje evropske

Komisija je danes predlagala evropski okvir za digitalno identiteto, ki bo na voljo vsem državljanom, rezidentom in podjetjem v EU.

S svojo nacionalno digitalno identifikacijo, ki bo priznana po vsej Evropi, bodo lahko dostopali do spletnih storitev. Zelo velike platforme bodo morale na zahtevo uporabnikov sprejeti uporabo evropske denarnice za digitalno identiteto, na primer za dokazovanje njihove starosti. Uporabniki se bodo lahko vedno sami odločili, ali želijo uporabljati evropsko denarnico za digitalno identiteto.

Evropski okvir za digitalno identiteto

Države članice bodo na podlagi nove uredbe državljanom in podjetjem ponudile digitalne denarnice, v katerih bodo ti lahko združili nacionalne digitalne identitete in dokazila o drugih osebnih atributih (npr. vozniško dovoljenje, diplome, bančni račun). Digitalne denarnice bodo lahko zagotovili javni organi ali zasebni subjekti, pod pogojem, da so priznani v državi članici.

Nove evropske denarnice za digitalno identiteto bodo vsem Evropejcem omogočile dostop do spletnih storitev brez uporabe zasebnih načinov identifikacije ali nepotrebnega deljenja osebnih podatkov. S to rešitvijo bodo imeli popoln nadzor nad tem, katere podatke delijo.

Evropska digitalna identiteta bo:

  • na voljo vsakomur, ki jo želi uporabljati: uporabljali jo bodo lahko vsi državljani, rezidenti in podjetja v Uniji, ki bodo to želeli;
  • široko uporabna: evropske denarnice za digitalno identiteto se bodo lahko široko uporabljale bodisi kot način identifikacije ali za dokazovanje določenih osebnih atributov ter bodo uporabnikom omogočale dostop do javnih in zasebnih digitalnih storitev po vsej Uniji;
  • uporabnikom omogočila nadzor nad njihovimi podatki: z evropskimi denarnicami za digitalno identiteto bodo ljudje lahko sami odločali, katere vidike svoje identitete, podatke in potrdila delijo s tretjimi osebami, ter spremljali tovrstno souporabo. Nadzor uporabnikov zagotavlja, da se delijo zgolj informacije, ki so zares potrebne.

Da bi se ta zamisel čim prej uresničila, predlog spremlja tudi priporočilo. Komisija poziva države članice, naj do septembra 2022 vzpostavijo skupen nabor orodij in nemudoma začnejo potrebno pripravljalno delo. Nabor orodij bi moral vključevati tehnično arhitekturo, standarde in smernice za najboljše prakse.

Več:

Več informacij

Datum objave
3. junij 2021