Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice26. januar 2021

Mednarodni dan spomina na holokavst - 27.1.2021

Predsednica von der Leyen je pred jutrišnjim mednarodnim dnevom spomina na holokavst izrazila skrb zaradi ponovnega vzpona sovraštva do Judov v Evropi in zunaj nje. Obdobje pandemije je spodbudilo razrast teorij zarote in dezinformacij, ki pogosto podžigajo antisemitsko propagando.

Celotna izjava predsednice von der Leyen:

27. januarja obeležujemo 76. obletnico osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau in se spominjamo milijonov judovskih žensk, moških in otrok ter vseh drugih žrtev, med njimi več sto tisoč Romov in Sintov, ki so bili umorjeni med holokavstom.

Antisemitizem, ki je privedel do holokavsta, se žal ni končal z osvoboditvijo nacističnih koncentracijskih taborišč.

Zaskrbljena sem zaradi ponovnega vzpona sovraštva do Judov v Evropi in zunaj nje. Obdobje pandemije je spodbudilo razrast teorij zarote in dezinformacij, ki pogosto podžigajo antisemitsko propagando. Priča smo zaskrbljujoči krepitvi izkrivljanja in zanikanja holokavsta.

Spomin ne sme zamreti.

Zaradi pandemije so se spominski parki zaprli, število tistih, ki so preživeli holokavst, pa je čedalje manjše, zato moramo poiskati nove načine za ohranjanje spomina.

Ob širjenju zarotniških mitov po družbenih medijih je pomembno, da mlade vzgajamo v duhu zavračanja antisemitizma.

Dezinformacije se širijo, zato morajo organi, družbene platforme in uporabniki s skupnimi močmi skrbeti, da ne prihaja do izkrivljanja zgodovinskih dejstev – ne na spletu ne zunaj njega.

Dejstva so pomembna. Zgodovina je pomembna. V tem boju smo odločeni zmagati.

Evropa cveti, kadar lahko judovska skupnost in druge manjšine živijo v miru in sožitju.

Zato bomo pozneje letos predstavili strategijo za boj proti antisemitizmu in negovanje judovskega življenja v Evropi.“

Ozadje

Komisija bo v letu 2021 predstavila strategijo za boj proti antisemitizmu in negovanje judovskega življenja, da bi države EU in civilno družbo podprla pri odpravljanju antisemitizma. Spomin na holokavst bo še naprej bistven steber v prizadevanjih, da spomin na našo zgodovino nikoli ne bi zamrl.

Evropski zakonodajni okvir zagotavlja zaščito pred nasiljem, diskriminacijo in izražanjem sovražnosti na podlagi antisemitizma ter kriminalizira zanikanje in izkrivljanje holokavsta po vsej Evropi.

Leta 2005 je bil z resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov o spominu na holokavst (link is external)(60/7) 27. januar določen kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Zavezniške sile so 27. januarja 1945 osvobodile koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

Resolucija poziva vse države članice ZN, naj spoštujejo spomin na žrtve holokavsta in spodbujajo razvoj izobraževalnih programov o zgodovini holokavsta, da bi preprečili nove genocide. Poziva k dejavnemu ohranjanju prizorišč holokavsta, ki so služila kot nacistična taborišča smrti, koncentracijska taborišča, taborišča za prisilno delo in zapori.

Več:

Več informacij

Datum objave
26. januar 2021