Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. januar 2022Predstavništvo v Sloveniji

Nova pravila EU o digitalnih vsebinah in prodaji blaga

S 1. januarjem 2022 so začela veljati nova pravila EU o digitalnih vsebinah in prodaji blaga. Ta pravila potrošnikom in podjetjem omogočajo lažji nakup in prodajo digitalnih vsebin, digitalnih storitev in blaga ter »pametnih izdelkov« po vsej EU.

EU energy labels (family)

Potrošnike ščitijo v primeru nakupa pomanjkljivih digitalnih vsebin in storitev, kot so prenesena glasba ali programska oprema. Omogočajo tudi zakonsko pravico do rešitev, kot so znižanje kupnine ali odpoved pogodbe in povračilo stroškov.

Podatki kažejo, da le 8 % slovenskih trgovcev na drobno prek spleta prodaja blago v drugih državah EU, 21 % pa jih prodaja znotraj Slovenije. Razlike v nacionalnem pogodbenem pravu so pomembna ovira za čezmejno spletno prodajo za 38 % slovenskih trgovcev. V primeru poenotenja pravil za spletno trgovanje v EU je 58 % slovenskih podjetij, ki so dejavna na področju čezmejnega spletnega trgovanja ali se za to zanimajo, izrazilo, da bi »zagotovo« ali »do neke mere« povečalo količino čezmejnega spletnega trgovanja.

Prek spleta iz drugih držav EU kupuje 17 % slovenskih potrošnikov, medtem ko jih 30 % kupuje le znotraj Slovenije. 41 % potrošnikov v Sloveniji je samozavestnih pri spletnem nakupovanju iz druge države EU.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. januar 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji