Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. januar 2021

Nova zelena zaveza za potrošnjo

Evropska komisija je danes uvedla novo zeleno zavezo za potrošnjo, ki se kot prva pobuda uresničuje v okviru nove agende za potrošnike. Zelena zaveza za potrošnjo je del evropskega podnebnega pakta, ki kot vseevropska pobuda ljudi, skupnosti in organizacije vabi k sodelovanju pri podnebnih ukrepih in izgradnji bolj zelene Evrope.

Podjetja s podpisom obljubljajo, da bodo povečala svoj prispevek k zelenemu prehodu. Zaveze so bile oblikovane v skupnem prizadevanju Komisije in podjetij. Njihov cilj je pospešiti prispevanje podjetij k trajnostnemu gospodarskemu okrevanju in okrepiti zaupanje potrošnikov v okoljsko učinkovitost podjetij in proizvodov. Skupina Colruyt, Decathlon, skupina LEGO, L'Oréal in Renewd so prva pionirska podjetja, ki sodelujejo pri tem pilotnem projektu. Delovanje zelenih zavez za potrošnjo bo ocenjeno v enem letu, preden bodo sprejeti naslednji ukrepi.

Zelena zaveza za potrošnjo temelji na sklopu petih temeljnih zavez. Da bi se pridružila, se podjetja zavežejo k ambicioznim ukrepom za izboljšanje svojega vpliva na okolje in pomoči potrošnikom pri bolj trajnostnih nakupih. Sprejeti morajo konkretne ukrepe na vsaj treh od petih področij, za katera so se zavezala, in svoj napredek dokazati s podatki, ki jih nato objavijo. Vsako podjetje, ki pristopi k zavezi, bo povsem pregledno sodelovalo s Komisijo, da bi zagotovilo zanesljivost in preverljivost napredka. Pet temeljnih področij zaveze je:

  1. Izračunati ogljični odtis podjetja, tudi za dobavno verigo, z uporabo metodologije izračuna ali sheme okoljskega ravnanja, ki jo je razvila Komisija, in vzpostaviti ustrezne postopke potrebne skrbnosti za doseganje zmanjšanja odtisa v skladu s cilji Pariškega sporazuma.
  2. Izračunati ogljični odtis izbranih vodilnih proizvodov podjetja z uporabo metodologije, ki jo je razvila Komisija, ter doseči določeno zmanjšanje odtisa izbranih proizvodov in razkriti napredek splošni javnosti.
  3. Povečati prodajo trajnostnih izdelkov ali storitev v razmerju do celotne prodaje podjetja ali njegovega izbranega poslovnega dela.
  4. Nameniti del odhodkov podjetja za odnose z javnostmi spodbujanju trajnostnih praks, kakor Komisija izvaja politike in ukrepe evropskega zelenega dogovora.
  5. Zagotoviti, da so informacije za potrošnike o ogljičnem odtisu podjetja in proizvodov lahko dostopne, točne in jasne, ter te informacije posodabljati ob vsakem zmanjšanju ali povečanju odtisa.

Pobuda za zeleno zavezo za potrošnjo se osredotoča na neživilske proizvode in dopolnjuje kodeks ravnanja, ki bo objavljen jutri, 26. januarja, v okviru strategije „od vil do vilic“. Ta kodeks ravnanja bo deležnike prehranskega sistema združeval pri sprejemanju zavez za odgovorne poslovne in tržne prakse.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
25. januar 2021