Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice28. januar 2021Predviden čas branja: 2 min

Polovica spletnih trditev o prijaznosti do okolja nepodkrepljena z dokazi

Evropska komisija je z nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov danes objavila rezultate pregleda spletišč, ki ga vsako leto izvede za ugotavljanje kršitev potrošniškega prava EU na spletnih tržnicah. Ta pregled se je letos prvič osredotočil na lažno zeleno oglaševanje, s katerim želijo podjetja dajati vtis, da za okolje storijo več kot dejansko.

Pregled je vključeval analizo spletnih trditev o prijaznosti do okolja iz različnih poslovnih sektorjev, kot so oblačila, kozmetični izdelki in gospodinjska oprema. Nacionalni organi za varstvo potrošnikov so utemeljeno domnevali, da je bilo 42 % trditev pretiranih, lažnih ali zavajajočih ter bi jih lahko v skladu s pravili EU šteli za nepošteno poslovno prakso. Lažno zeleno oglaševanje se je okrepilo tudi, ker si potrošnice in potrošniki vse bolj prizadevajo kupovati sonaravne izdelke.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je dejal: „Vse več ljudi želi živeti okolju prijazno in pozdravljam prizadevanja podjetij, da bi proizvajala ekološke izdelke ali ponujala take storitve. Na trgu pa obstajajo tudi brezvestni trgovci, ki potrošnice in potrošnike zavajajo z nejasnimi, lažnimi ali pretiranimi trditvami. Komisija si odločno prizadeva za ozaveščenost potrošnikov pri zelenem prehodu in boj proti lažnemu zelenemu oglaševanju. To je med drugim ena od glavnih prednostnih nalog nove agende za potrošnike, sprejete lani jeseni.“

Glavne ugotovitve:

Po obširnejšem pregledu so Komisija in organi za varstvo potrošnikov podrobneje proučili 344 navidezno dvomljivih trditev in ugotovili naslednje:

  • V več kot polovici primerov trgovec ni zagotovil dovolj informacij, da bi potrošniki lahko ocenili točnost trditve.
  • V 37 % primerov je trditev vključevala nejasne in splošne navedbe, na primer „okoljsko zavedno“, „okolju prijazno“ ali „trajnostno“, ki naj bi potrošnikom (neutemeljeno) dajale vtis, da izdelek ne vpliva negativno na okolje.
  • Poleg tega trgovci v 59 % primerov niso zagotovili zlahka dostopnih dokazov v podporo svoji trditvi.

Organi so v svojih celovitih ocenah, v katerih so bili upoštevani različni dejavniki, v 42 % primerov utemeljeno domnevali, da je trditev napačna ali zavajajoča in bi zato lahko pomenila nepošteno poslovno prakso v skladu z direktivo o nepoštenih poslovnih praksah.

Kaj sledi?

Nacionalni organi bodo stopili v stik z zadevnimi podjetji in jim predstavili odkrite domnevne nepravilnosti, da bi zagotovili njihovo morebitno odpravo. Rezultati tega pregleda bodo vključeni v oceno učinka, ki bo spremljala novi zakonodajni predlog za ozaveščenost potrošnikov pri zelenem prehodu, napovedan v novi agendi za potrošnike.

Več:

Več informacij

Datum objave
28. januar 2021