Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice25. november 2021Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Posodobitev pravil o varnem prostem gibanju v EU

Evropska komisija je danes predlagala posodobitev pravil o usklajevanju varnega in prostega gibanja v EU, ki so bila sprejeta v odziv na pandemijo COVID-19.

EU Digital COVID Certificate - Scanning system at the airport

Predlagano je standardno obdobje veljavnosti za potrdila o cepljenju 9 mesecev od primarne serije cepljenja. To časovno obdobje vključuje 6 mesecev od zaključene primarne serije cepljenja ter dodatno obdobje treh mesecev, da se zagotovi prilagoditev nacionalnih kampanj cepljenja in dostop državljanov do poživitvenih odmerkov. Predlagano časovno obdobje je določeno z upoštevanjem smernic Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) za prejemanje poživitvenih odmerkov.

Glede varnega in prostega gibanja je Komisija predlagala pristop, ki temelji na posameznikih: za osebo, ki ima veljavno digitalno covidno potrdilo EU, načeloma ne bi smele veljati dodatne omejitve, kot so testiranje ali karantena, ne glede na kraj odhoda v EU. Od oseb brez digitalnega covidnega potrdila EU bi se lahko zahtevalo, da opravijo test pred prihodom ali po njem.

»Od začetka pandemije si je Evropska komisija aktivno prizadevala iskati rešitve za usklajeno zagotavljanje varnega prostega gibanja ljudi. Glede na najnovejši razvoj dogodkov in znanstvene dokaze predlagamo Svetu EU v sprejem novo priporočilo. Z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, ki je postalo resnični standard, prehajamo na pristop, ki temelji na posameznikih. Naš glavni cilj je preprečiti različne ukrepe po EU. To se nanaša tudi na poživitvene odmerke, ki bodo ključni v boju proti virusu. Med drugim danes predlagamo, da se v okviru Sveta EU sprejme dogovor o standardnem obdobju veljavnosti potrdil o cepljenju, ki so bila izdana po primarni seriji. Dogovor bo ključen za prihodnje mesece in zagotavljanje varnega prostega gibanja državljanov«, je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
25. november 2021
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji