Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. januar 2021Predviden čas branja: 1 min

Potovanje se začenja – leto 2021 je evropsko leto železnic!

V petek, 1. januarja 2021, se je začelo evropsko leto železnic. Namen pobude Evropske komisije je prispevati k uresničevanju ciljev evropskega zelenega dogovora na področju prometa, saj je železniški promet okolju prijazen in energetsko učinkovit. Z vrsto dogodkov po vsej celini v letu 2021 se bo železniški promet spodbujal kot trajnosten, pameten in varen način prevoza.

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je dejala: »Naša prihodnja mobilnost mora biti trajnostna, varna, udobna in cenovno dostopna. Železnice ponujajo vse to in še veliko več! Z evropskim letom železnic imamo priložnost, da ponovno odkrijemo to vrsto prevoza. Z različnimi ukrepi bomo železnicam pomagali v celoti izkoristiti njihov potencial.«

V EU železniški promet prispeva manj kot 0,5 % emisij toplogrednih plinov, povezanih s prometom, zaradi česar je ena najbolj trajnostnih oblik potniškega in tovornega prometa. Železnice so tudi izjemno varne ter prek vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) povezujejo ljudi in podjetja po vsej EU.

Kljub tem prednostim se po železnicah prevaža le približno 7 % potnikov in 11 % blaga. Namen evropskega leta železnic bo tako dati zagon za povečanje teh deležev.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. januar 2021