Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. junij 2021

Pravila za hitro odstranjevanje terorističnih vsebin

Danes so stopila v veljavo pravila EU o razširjanju terorističnih spletnih vsebin. V skladu z novimi pravili bodo morale spletne platforme teroristične spletne vsebine, ob odredbi nacionalnih organov, odstraniti v roku 1 ure.

Boj proti terorističnim vsebinam na spletu (Foto: prenosni računalnik z evropsko zastavo na ekranu in sliko lobanje na črni podlagi v ozadju)

Pravila so pomemben del agende za boj proti terorizmu.

»Z novimi prelomnimi pravili skrbimo za zajezitev terorističnih vsebin na spletu in uresničujemo Evropsko varnostno unijo. Odslej bodo imele spletne platforme 1 uro časa, da odstranijo teroristično vsebino s spleta, kar bo zagotovilo, da napadi, kot je bil tisti v Christchurchu, ne bodo zastrupljali naših ekranov in misli. To je velik mejnik pri odzivu Evrope na terorizem in radikalizacijo,« je izpostavil podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je dodala, da je hitro odstranjevanje terorističnih vsebin ključno, saj se s tem teroristom prepreči izkoriščanje interneta za novačenje in spodbujanje napadov ter poveličevanje zločinov. Prav tako se po njenih besedah z uredbo določajo jasna pravila in odgovornosti za države članice ter spletne platforme.

Uredba spletnim platformam in nacionalnim organom nalaga, da poročajo o količini odstranjenih terorističnih vsebin, ukrepih, ki jih uporabljajo za prepoznavanje in odstranjevanje vsebin, izidih obravnavanih pritožb ter številu in vrstah kazni, ki so bile naložene spletnim platformam. Države članice bodo lahko sankcionirale kršitve in določile višino kazni, ki bodo sorazmerne z naravo kršitev, pri čemer bo upoštevana tudi velikost spletnih platform.

Pravila vključujejo močne varovalke za zagotovitev polnega spoštovanja temeljnih pravic, kot sta svoboda izražanja in obveščanja. Države članice in spletne platforme, ki ponujajo storitve v EU, imajo na voljo eno leto, da prilagodijo svoje postopke, saj bodo morale pravila v celoti uporabljati od 7. junija 2022.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
7. junij 2021