Skip to main content
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice29. junij 2021

Ukrepi za varno ponovno odprtje kulturnega in ustvarjalnega sektorja

Evropska komisija je danes objavila smernice EU za zagotovitev varnega ponovnega zagona dejavnosti v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih po vsej EU.

World Music Day

V času, ko se izboljšujejo epidemiološke razmere in pospešuje cepljenje, države članice postopoma odpirajo kulturna prizorišča in dejavnosti.

Cilj smernic je zagotoviti usklajen pristop v skladu s specifičnimi nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi razmerami. Smernice naj bi pomagale pri oblikovanju in izvajanju ukrepov in protokolov v državah EU za varno ponovno odprtje ter trajnostno okrevanje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

Podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je povedal: «Kultura je ljudem pomagala lažje prenašati učinke omejitev gibanja in omejevanja socialnih stikov. Zdaj pa ji moramo mi pomagati na poti k ponovnemu odprtju. Potrebujemo usklajena in prilagojena prizadevanja po vsej EU, da bi lahko svet kulture varno in postopno nadaljeval svoje dejavnosti ter bil bolje pripravljen na prihodnje krize. Kulturni in ustvarjalni sektorji so s svojim velikim doprinosom pomembni za trajnostno okrevanje Evrope, večjo odpornost evropske družbe in na splošno za naš evropski način življenja.» Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dodala, da so kulturni in ustvarjalni sektorji ter gospodarske dejavnosti od začetka izbruha koronavirusa utrpeli veliko izgubo, obenem pa je kriza poudarila njihov pomen za družbo in gospodarstvo.

Smernice EU temeljijo na strokovnem znanju Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter izmenjavah z Odborom za zdravstveno varnost. Upoštevajo različne epidemiološke razmere v državah članicah in njihov razvoj.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
29. junij 2021