Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice1. februar 2021

Učinkovitejše upravljanje zračnih poti

Evropska komisija je danes sprejela uredbo o vzpostavitvi skupnega projekta, ki prispeva k bolj trajnostnim letom na evropskem nebu in zagotavlja učinkovitejše upravljanje zračnih poti.. Po intenzivni pilotni fazi se bo projekt zdaj osredotočil na najbolj obetavne tehnološke in praktične inovacije na področju upravljanja zračnega prometa ter določil ustrezne roke za vpletene strani – letalske prevoznike, letališča in izvajalce navigacijskih služb zračnega prometa.

Nove rešitve bodo zagotovile boljneposredne poti letov z učinkovitejšo porabo goriva ter sodobnim zrakoplovom omogočile, da v celoti izkoristijo okolju prijaznejše in tišje tehnologije.

Kot je pojasnila evropska komisarka za promet Adina Vălean, je posodobitev upravljanja zračnega prometa v Evropi bistvena za doseganje ciljev evropskega zelenega dogovora in zagotovitev dolgoročne trajnosti letalskega sektorja. Novi projekt bo skupaj z boljšim izvajanjem novega enotnega evropskega neba, kot ga je predlagala Komisija, prispeval tudi k izvajanju nedavno sprejete strategije za trajnostno in pametno mobilnost.

Več:

Več informacij

Datum objave
1. februar 2021